Пласидо Доминго ще получи Наградата на Австрийския музикален театър за 2020г.

На 6 август на летището в Залцбург

Наградата на Австрийския музикален театър /Österreichische Musiktheaterpreis/ за 2020г. ще бъде връчена на испанския тенор Пласидо Доминго в знак на признателност към неговата артистична и професионална кариера. Доминго, който догодина ще навърши 80 години, ще получи тази награда на 6 август 2020г. на церемония, която ще се проведе на летището в Залцбург, носещо името на Моцарт, и на която може да се присъства само с покана. Журито, което носи отговорност за избора на наградения, е съставено от журналисти. В мотивите се посочва, че Доминго “поставя международни стандарти на най-високото ниво от десетилетия насам. В допълнение към репертоара му, който наброява повече от 150 роли, непостигнат от никой друг тенор, Доминго е изградил име и като диригент,  и като оперен режисьор”.

Инициаторът Карл-Михаел Ебнер допълва, че “с над 4050 изпълнения тенорът е културен посланик без аналог по света. В допълнение към несравнимата му кариера Доминго има изключителни заслуги за популяризирането на младите таланти като учредител на няколко певчески конкурса и спонсорски програми”.

Самият Доминго коментира отличието: „С голямо удоволствие получих новината, че Наградата на Австрийския музикален театър ще бъде присъдена за моята кариера! Още по-голяма е радостта от приемането й в юбилейната година на Залцбургския фестивал - точно 45 години след дебюта ми в Залцбург. Това е толкова деликатен момент от историята за всички нас, за нашето здраве и за здравето на целия свят. Посланието на наградата на Австрийския музикален театър е просто прекрасно: насърчаването на изкуствата и особено на музиката е важно, за да се сдобием с енергия за ново начало. Австрия е страната, в която музиката съпътства всеки човек още от детството му. Тя е неизмерим актив за вътрешното богатство на всички нас. Кариерата ми е здраво свързана с Виена и Залцбург, където през годините имах честта да работя с най-добрите артисти, които ме направиха наистина велик. Аплодирам ги за тяхната отдаденост да направят тази несравнима атмосфера възможна. Всички се надяваме, че скоро отново ще можем да дишаме свободно, защото ни липсват толкова много ”.

Сред артистите, удостоени с Наградата на Австрийския музикален театър, са забележителният тенор Рене Коло (2019), който постигна международна известност не само като поп певец, но и като изключителен глас в оперни заглавия на Вагнер, неподражаемата Грейс Бъмбри (2017), която след като оттеглянето си от сцената направи вокална и оперна академия в полза на следващите поколения оперни певци, многократно награждаваният и международно признат маестро Зубин Мета (2016) и др.