Старинният орган в Катедралата в Нант е напълно унищожен

Каква е историята на уникалния музикален инструмент?

Над 100 пожарникари влязоха в битката с огъня, обхванал готическата катедрала "Св.св. Петър и Павел" във френския град Нант през изминалата събота. По информация на световните агенции, властите продължават разследването, като подозренията са за умишлен палеж. Арестуван е 39-годишен мъж от Руанда, чиято виза изтича скоро, който е бил разпитан по случая. Пожарът в Нант припомни огнената стихия, която обхвана прочутата Катедрала “Нотр Дам” в Париж преди около година. По време на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел френският държавен глава Еманюел Макрон използва социалните мрежи, за да изрази подкрепата си за пожарникарите, "които поемат всички рискове, за да спасят това готическо украшение на града".

Освен стъклописите от 1499 г. и картина от 19-и век, напълно унищожени са местата, на които седят хористите, както и органа в катедралата. По думите на началника на пожарната служба Лоран Ферли, покривът не е засегнат. Особено възмущение предизвика загубата на старинния орган, който е един от най-красивите във Франция. Този модел от ранния барок е конструиран от Жак Жирар през 1620г. Първоначално той е бил 16 фута с 27 регистъра, разпределени върху два мануала, и 30 педали. През 1768 г. специалистът в изграждането на органи Адриен Лепин разширява органа и монтира един от често срещаните басови регистри, който носи името „бомбарда“, кръстен на дървените духови инструменти от областта Бретан, Франция. Малко след това, през 1780 г., по искане на органиста Дени Жубер, кметството възлага на известния органист Франсоа-Анри Клике да поправи големия орган на катедралата. Той го реконструира и му придава много по-различен вид от този, който създава Жак Жирар.

По време на Френската революция органът е спасен от унищожаване благодарение на намесата на споменатия Дени Жубер, който убеждава революционния комитет, че наскоро построеният орган може да бъде полезен и да даде великолепие на празненствата, които ще се проведат в катедралата, т.е. да я превърнат в “Храм на Разума” измежду всички онези катедрали, които са издигнати във Франция през онези бурни години.

Пред ТАСС проф. Тома Сирет от Страсбургския университет заяви, че "със загубата на старинния орган и витражите от източната фасада, са изгубени безвъзвратно реликви от няколко века от историята на Нант, които са оцелели през Френската революция и Втората световна война". От руската информационната агенция припомнят, че през 1434г. започва строежът на катедралата в Нант, който продължава цели 457 години - до 1891г. Тя е била частично унищожена от бомбардировка през Втората световна война, а през 1972г. покривът е бил частично засегнат от пожар. Последвалите ремонтни дейности са продължили 13 години.