Откриват фестивал на името на Пиетро Маскани

В Ливорно, Италия

Ако изключим за момент заглавието на най-известната му опера „Селска чест“, личността и творчеството на Пиетро Маскани (1863-1945) изглежда, че остават в сянка. Все пак присъствието му в италианската култура от края на 19 и средата на 20 век е съвсем забележимо. В допълнение към 15-те си опери, много от които постигнаха международен успех по онова време, Маскани е първият италиански композитор, който пише музика за неми филми (Сатанинска рапсодия, 1917 г.) и поддържа тесни отношения с водещи творци от времето като поета. Габриеле Д'Анунцио (с когото си сътрудничи в парижката опера) или художниците Джовани Фатори и Гаетано Превиати. Освен това той е автор на църковна, симфонична и камерна музика.

За да бъде отдадена почит на музиканта, се създава нов фестивал, който ще се проведе в родния му град Ливорно. Международният фестивал “Пиетро Маскани” ще се състои от 9 до 19 септември и ще бъде предшестван от оперен концерт на 2 август, когато се навършват 75 години от кончината на композитора. По този повод сопраните Мария Билери и Франческа Майончи, тенорът Самуеле Симончини, мецосопраното Росана Риналди и баритона Серджио Болоня с клавирен акомпанимент от Лаура Паскулети ще изпълнят арии от всички опери на Маскани.

В рамките на програмата на фестивала се откроява изпълнението на Меса ди Глория във фа мажор за солисти, хор и оркестър, под палката на Марио Меникали (9 септември), а особен интерес предизвиква голямата Галавечер на 11 септември. Нейни главни герои ще бъдат сопраното Амарили Ница, мецото Соня Ганаси и тенорът Анджело Вилари. Съпроводът ще бъде под палката на младата диригентка, гостувала в България, Беатриче Венеци, която ще се качи на пулта на Оркестър „Тоскана“, а актьорът Лука Дзингарети, известен с ролята си на Комисар Монталбано от телевизионния екран, ще представя сюжети, вдъхновени от герои от оперите на Маскани.