Варненско лято 2020 със съкратена, но елитна програма

Разкрива артистичният директор Марио Хосен

На 19 юли 2020г. в Летния театър на морската ни столица ще се състои тържественото откриване на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. От миналата година негов артистичен директор е Марио Хосен. „Принудени сме да редуцираме по-големите проекти, предварително заложени в програмата“, сподели именитият наш цигулар в телефонно интервю за Класик ФМ радио.“Гостуването на големите чуждестранни оркестри отлагаме за догодина, но въпреки това тази година ще имаме много интересни солисти, симфонични и камерни програми. Очакваме с нетърпение откриването на фестивала с Оркестъра на Държавна опера- Варна под диригентството на Найден Тодоров и солист едно изключително музикално дарование – пианистът Емануил Иванов, който миналата година спечели престижния конкурс „Бузони“. Запазва се модулният принцип на фестивала, който включва освен симфонични и камерни концерти още международна лятна академия, барокови концерти, музикална лаборатория, кросоувър и опера и балет в Летния театър.

Марио Хосен прекара времето на извънредното положение в дома си във Виена, продължавайки работа върху изследване на творчеството на Паганини за цигулка съвместно с издателство „Доблингер“. Тази седмица той записа соловите партити и сонати на Й.С.Бах, непосредствено преди идването му в България за откриването  на „Варненско лято“. Марио Хосен ще се включи в някои от най-атрактивните концерти на фестивала. „Аз ще участвам в два необичайни за мен концерта. Първият от тях е съвместен с Теодосий Спасов, като в него ръка си подават тангото, класиката и фолклора. А във втория, с клавесиниста Пиеро Барбарески, ще изпълним интегрално сонатите на Хендел и Бах в исторически прочит с барокови кожени струни.“

Цялото интервю на Радостина Узунова с цигуларя и артистичен директор на фестивала "Варненско лято" Марио Хосен можете да откриете в звуковия файл под снимките вляво.