Великобритания намалява ДДС за билетите за концерти

Великобритания намалява ДДС за билетите за концерти

От 20 % на 5%

Великобритания намалява размера на ДДС, с който се облага цената на билетите за концерти и културни мероприятия. Държавният секретар по културата на Обединеното кралство Оливър Даудън уточни, че в допълнение към спешния фонд за изкуствата, обявен от правителството преди няколко дни, изпълнителната власт е взела решение да намали ДДС за билетите за концерти от 20 % на 5%.  Решението бе одобрено от министъра на финансите Руши Сунак, а намалението на този данък ще се отнася и за други културни прояви и дейности, като билети за оперни постановки, балет, циркови спектакли, увеселителни паркове, музеи, зоологически градини, кина и изложби. Намалението със същия размер на ставката се предвижда и за хотелите и ресторантите, като предстои да влезе в сила от 15 юли 2020г.

С цел облекчаване на мерките, взети във връзка с коронакризата, на организациите за сценични изкуства в Обединеното кралство е разрешено да организират представления на открито, считано от 11 юли, като се спазват указанията за физическа дистанция на публиката. Все още няма дата за връщане към изпълнения на живо в закрити помещения, независимо от това дали слушателите са в ограничен или пълен брой.

В британските музикални среди се коментира, че тази несигурност е надвиснала над много музиканти, чиито доходи са в голяма степен зависими от участията и чийто живот бе доведен до пълно спиране в резултат на Covid-19. От Обединеното дружество на музикантите /ISM/ вече настояват правителството на Борис Джонсън да разшири схемата за подпомагане на доходите на самонаетите лица до края на годината, така че музикантите и професионалистите от музикалния сектор да бъдат подкрепени, тъй като не могат да работят по обичайния начин. В дружеството, което съществува от 140 години, разполага с 10 000 члена. До момента държавното финансиране, насочено към изкуствата, възлиза на 1,57 млрд. британски лири и ще успее да подпомогне много културни оператори.  Изглежда, че безвъзмездните средства и заемите ще отидат директно в местата за провеждане на културни събития или в бизнеса/ организаторите на мероприятията. Поради това финансовият пакет на правителството не осигурява нуждата от подкрепа за артистите на свободна практика, която наброяват около 191 000 души само в музикалния сектор. Схемата за подкрепа на самонаетите лица приключва през август 2020г. Очаква се реакцията от кабинета на “Даунинг стрийт” 10 в Лондон.