Музикална разходка от Венеция до Неврокоп организира дуото Ангел Станков- Йосиф Радионов

Тази събота

На 11 юли, събота, от 11ч. в пространството на Нов театър- НДК /вход вдясно зад пилоните на НДК/ ще започне т.нар. “Музикална разходка от Венеция до Неврокоп”, която организира прочутото цигулково дуо Ангел Станков- Йосиф Радионов. Концертът ще премине под надслов “Стършел и те- 45 години не им стигат”.  Шеговитото заглавие, което съдържа наименованието на българския хумористичен седмичник, публикувал образите на именитите музиканти с честитка за юбилея им, е по идея на техния приятел Димитър Слатински от Самоков, който с присъщата си духовитост им пожелава да направят 45 концерта през тази година. Припомняме, че през март 1975г. двамата професори от НМА “Проф.Панчо Владигеров” правят дебюта си като дуо на сцената на тогавашната Българска държавна консерватория.

“Венеция е родното място на Вивалди, а един от любимите ни бисове е “Неврокопско хоро” от изтъкнатия музикант Владимир Панчев, който живее във Виена”, поясни Йосиф Радонов в ефира на Класик ФМ. Творбата е една от общо 8-те части на Партита за две цигулки, написана в чест на дуото, която през 1978г. получи Специална награда на младите композитори към Съюза на българските композитори. Предстоящото матине на дуото Станков-Радионов съдържа шедьоври от цигулковия репертоар, сред които Соната в ре мажор за две цигулки от Жак Обер. “Написана е майсторски. Трудно е да се пише за две цигулки. Тук като че ли слушаш камерен оркестър”, посочва Станков. По думите на Радионов, програмата включва още “проверени и любими на публиката произведения” от познати и не толкова познати автори, като ще бъде открита с музиката на Вивалди, ще премине през Концертен каприз за две цигулки от норвежкия цигулар и композитор Йохан Халворсен Сарасате, женен за племенница на Едвард Григ. Премиерната творба ще бъде Дует от Бетовен, който е написан в юношеските години на композитора, и ще прозвучи в контекста на 250-тата годишнина от рождението му.

“Много хора ни спират на улиците и ни питат: “Няма ли да изсвирите нещо?”. И други културни институции полека отварят врати при спазване на медицинските изисквания”, допълва Ангел Станков. “Ние сме хора, които работим вкъщи. Дълго време подготвяме едно нещо. При нас не се усеща тази самота. Когато артистът работи, го прави сам дълго време. Така и при спортистите. Виждате, че те се готвят 4 години, за да скочат на 2 метра. При нас е същото- една къса пиеса изисква дълга подготовка”, признава той.

Изтъкнатите цигулари и педагози са носители на Първа награда (заедно с пианистката Теодора Несторова) и Златен медал от Първи Международен конкурс и фестивал за камерна музика в Осака през 1992г. Те получават отличията благодарение на интерпретацията им на “Български танц”, оп.23 №7 от Панчо Владигеров. През 1978г. с тази творба музикантите покоряват авторитетен конкурс за записи на британското радио за класическа музика Би Би Си 3. “Получавахме много хладни писма. Казваха, че “това е световна радиостанция. Само високо ниво може да вирее. Не си правете илюзии!”. Дадоха ни 40 минути за запис т.е нищо не можеш да повториш. Тогава свирихме същия танц. Вратата на студиото се отвори и излезе един възрастен човек, който се представи: “Аз съм главният продуцент на Би Би Си за класическа музика. Казвам се Пол Хамбургер и съм личен приятел на Панчо Владигеров. Много бях изненадан, че свирите негово произведение. Лично аз ще направя вашия първи запис””, разказва Ангел Станков. “ По думите на този мастит музикант, това беше първата българска композиция в архива на Би Би Си 3”, добави Йосиф Радионов. “Записът получи одобрението на публиката и се превърна в Peak of the week /"Хит на седмицата"/ при излъчването си. След това получихме втора покана и направихме поредица от записи в студиото “Мейда вейл”, където са записвали Бийтълс”, подчерта той. “Музиката е нещо, което може да представя България пред света. В скоро време няма да започнем да произвеждаме лъскави коли, но произвеждаме певци и музиканти от много висока класа”, посочи Ангел Станков.

За вълнението преди излизането на сцената, за индивидуализма или колективния дух у младите музиканти и за рецептата за дългогодишно сценично партньорство, разкрива още цигулковото дуо Ангел Станков-Йосиф Радионов в цялото интервю на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.