Почина Енио Мориконе

На 91 години

На 91-годишна възраст почина един от най-големите италиански и световни композитори Енио Мориконе, съобщават италианските медии. Той е издъхнал в нощта на 5 срещу 6 юли 2020г. в Биомедицинския кампус на Рим вследствие на падане преди няколко дни в дома му в италианската столица и счупване на бедрена кост.

Гениалният музикант, роден през 1928г., е възпитаник на Консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим, където изучава тромпет, композиция и хорова музика под ръководството на Гофредо Петраси, на когото по-късно посвещава свои концертни пиеси. През 1955 г. Енио Мориконе започва да аранжира музиката на други композитори, които вече са утвърдени в киното. През 1964 г. режисьорът Серджо Леоне, който е приятел от  детството на Мориконе, ще поиска той да бъде композитор на саундтраците за филмите му. Въпреки това, продължава да композира класическа музика.

Саундтраците на легендарния Мориконе остават незабравими. Автор е на музиката към повече от 570 филма, като 30 от тях са уестърни. Музиката към филмите „За шепа долара“, „Добрият, лошият и злият“, „Имало едно време в Америка“, „Професионалистът“, „Ново кино Парадисо“, „Мисията“, „Малена“ и много други продължават да вълнуват публиката днес. През 2007г. получава "Оскар" за цялостно творчество, а през 2016г. получава ценната статуетка за музиката към филма на Куентин Тарантино „Омразната осморка".

Припомняме ви, че Енио Мориконе гостува на българска сцена на 10 декември 2013г. в столичната зала „Арена Армеец”, където дирижира концерт с негови произведения, изпълнени от Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио. Ден по-късно бе  удостоен със званието „Почетен доктор“ на Нов български университет. Ето какво разказаха за него сопраното Сузана Ригачи, пианистката Джилда Бута и Стефано Кучи - хормайстор на изтъкнатия италиански композитор.

Погребението на Енио Мориконе ще се проведе в тесен семеен кръг „в знак на уважение и чувство на смирение, които винаги са вдъхновявали неговото съществуване“. Това обяви семейството на авторитетния музикант чрез техния приятел и адвокат Джорджо Асума. Според съобщението, Мориконе е починал „призори на 6 юли в Рим в утехата на вярата“. Асума добавя, че маестрото „е бил в пълно съзнание и с голямо достойнство е поздравил своята любима съпруга Мария, която го придружаваше всеотдайно във всеки миг от неговия човешки и професионален живот и беше близо до него до последния му дъх, като е благодарил на децата и внуците си за любовта и грижите, които са му дали“. По думите на адвоката, той е изказал трогателни слова за своята публика, от чиято привързана подкрепа винаги е черпил сила за творчеството си.

Поклон пред светлата му памет!