Паю и Баренбойм правят фестивал

По време на коронакризата

Известен е афинитетът на Еманюел Паю и Даниел Баренбойм към съвременния репертоар. Възползвайки се от новите технологии и затворените пространства на  концертната зала “Пиер Булез”, израело- аржентинският диригент пианист и първата флейта на Берлинската филхармония решиха да създадат Фестивал за съвременна музика Distance / Intimacy (Дистанция / Близост).

В 4 последователни вечери от 9 юли 2020г. ще бъдат представени премиери на много нови произведения, написани от десет композитори по покана на двамата музиканти. Част от творбите са солови, други са ансамблови, а има и такива, които включват човешкия глас).

Това са Eumeniden от Ирини Амарагианаки, Bayn Athnyn от Бенджамин Атър, Sphinxes от Йоханес Борис Боровски, Lichtschatten от Лука Франческони, Le point est la source de tout… от Мишел Жарел, Soubresauts от Филип Манури, CoronAtion II от Олга Нойвирт Beyond II (bridge over trouble water) от Матиас Пиншер, Terre d’ombres  от Кристиан Риве и Empty Space от Йорг Видман. Тези творби заедно с такива на самия Пиер Булез (Sonatine, Messagesquisse, Dérive 1, Memoriale) ще бъдат представени на живо от Barenboim и Pahud, а премиерата им ще бъде излъчена на живо. Програмите могат да бъдат гледани и слушани безплатно в продължение на 30 дни.