Софийската опера и балет с още две летни сцени на открито в района на столицата

Софийската опера и балет с още две летни сцени на открито в района на столицата

Разказва директорът акад. Пламен Карталов

С още две открити оперни сцени Софийската опера и балет ще радва столичната публика през летните месеци - на езерото Панчарево и в Киноцентър Бояна. В ефира на Класик ФМ радио акад. Пламен Карталов сподели за първи път, че предстои да се състои оперния фестивал “Опера на върховете”, който традиционно се провежда в Белоградчишката крепост и пещера Магурата. Междувременно на тържествено честване на празника на град Белоградчик - Петровден, кметът Борис Николов в присъствието на президента на Република България, г-н Румен Радев, връчи Почетния знак на Белоградчик, който се присъжда за граждански принос, на директора на Софийска опера и балет. Подробности за програмата на предстоящите летни прояви на Националния ни оперен театър разкрива акад.Пламен Карталов в интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковия файл под снимките вляво. 

В рамките на 11-ото издание на летния фестивал "Опера в парка" на Военна академия "Г. С. Раковски",  Софийската опера и балет кани своята публика на гостуващата сцена  "Музи на водата" на езерото Панчарево. Фестивалът е под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и домакинството на кмета на район Панчарево г-н  Николай Гюров. Чуйте повече за организацията на събитието от районния кмет в интервюто на Георги Митов-Геми под снимките вляво.

В романтиката на свободните летни вечери за жадувана духовна наслада, езерното огледало на Панчарево събира за първи път музите на изкуството. Те ще стъпят на водата с вълшебството на своя талант върху специално изградена сцена, разположена върху понтон до брега. На живо зрителите ще имат удоволствието да се удивляват на вълшебните багри и сиянието на езерото с музиката, пеенето и танца на истинските музи на водата от Софийската опера и балет. На езерната сцена ще бъдат представени някои от най-обичаните заглавия от репертоара на Софийската опера и балет - "Рейнско злато" от Рихард Вагнер, хитовият мюзикъл „Mamma Mia!” с музиката на ABBA и балетните спектакли: "Лебедово езеро" от П. Ил. Чайковски, „Кармина Бурана“  по музиката на Карл Орф и „Зорба Гъркът“. Сцената е разположена на Национална гребна база „Средец“, кв. „Панчарево“, бул. „Самоковско шосе“ 9.

"Музи на водата" се откри на 26 юни с мюзикъла "Мамма Миа!“.  Постановката  на режисьора акад. Пламен Карталов бе играна за 51-ви път пред българска публика при спазване на всички противоепидeмични мерки, съгласно заповедите на министрите на здравеопазването и културата. На 3, 4, 5 и 10 юли от 20:00ч. предстои  "Лебедово езеро" - балет по музика на П. И.Чайковски. Постановката е на Олег Дановски, а художествен ръководител на балета е Сара-Нора Кръстева. В спектаклите ще вземат участие премиер-солистите:

3 юли: Катерина Петрова, Цецо Иванов, Емил Йорданов, Джон Абенанти и др.

4 юли: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Джон Абенанти и др.
5 юли: Катерина Петрова, Цецо Иванов, Емил Йорданов, Джон Абенанти и др.
10 юли: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Джон Абенанти и др.

Програмата продължава в следния ред:

11 юли 20:00 ч. Зорба гъркът /балет от Микис Теодоракис/

12 юли 20:00 ч. Кармина бурана /балет от Карл Орф/

17 юли 20:00 ч. Зорба гъркът /балет от Микис Теодоракис/

18 юли 20:00 ч. Кармина бурана /балет от Карл Орф/

19 юли 20:00 ч. Mamma mia /мюзикъл от Бени АНДЕРШОН и Бьорн УЛВЕУС /

24 юли 21:00 ч. Рейнско злато /опера от Рихард ВАГНЕР/

25 юли 21:00 ч. Рейнско злато /опера от Рихард ВАГНЕР/

26 юли 20:00 ч. Зорба гъркът /балет от Микис Теодоракис/

31 юли 20:00 ч. Mamma mia /мюзикъл от Бени АНДЕРШОН и Бьорн УЛВЕУС /

01 август 20:00 ч. Mamma mia /мюзикъл от Бени АНДЕРШОН и Бьорн УЛВЕУС /

02 август 20:00 ч. Mamma mia /мюзикъл от Бени АНДЕРШОН и Бьорн УЛВЕУС /

Софийската опера и Столична община канят ценителите на операта и на едно ново приключение - „На опера в полите на Витоша”. В тайнствените лабиринти на Киноцентър „Бояна”, сред величествените декори на различни филмови продукции, където магията на киното и реалността се срещат, през месец юли ще се насладите на перли от репертоара на световната оперна класика – „Риголето”, „Тоска”, „Атила”, „Норма”, „Дон Карлос” и „Кармен”.

 „На опера в полите на Витоша” стартира на 10 юли в рамките на програмата „Опера в парка” и като част от Календара на културните събития на Столична община.