Уникални снимки на Недялка Симеонова в студиото на Класик ФМ радио и в Регионалния исторически музей в Хасково

Уникални снимки на Недялка Симеонова в студиото на Класик ФМ радио и в Регионалния исторически музей в Хасково

Гостува ни Филип Симеонов - внук на виртуозната цигуларка

Регионалният исторически музей в Хасково получи ценно дарение от архива на забележителната българска цигуларка и педагог проф. Недялка Симеонова (1901-1959), направено от нейния внук Филип Симеонов. В присъствието на заместник-кмета на Община Хасково Мария Вълчева бяха предоставени партитури, снимки, плочи, ордени и плакети, лични награди и съхранени спомени, събрани в над 100- годишен куфар, с който изтъкнатата инструменталистка обикаля по целия свят.  Музеят получи и описание на родословното дърво на голямата й фамилия, в която през годините е имало 22-ма музиканти.

“Куфарите бяха три, като другите бяха по-малки“, уточни Филип Симеонов в ефира на Класик ФМ радио. “Решението не беше трудно, тъй като беше желание и на баща ми, така че изпълнявам и тази воля”, добави дарителят. Сред реликвите е нотният текст на “пиеса, която баща ми е написал за майка си”, както и последното писмо на Недялка Симеонова до родителите на Филип Симеонов, датирано от 3 февруари 1959г., в което пише, че “оздравява и се чувства по-добре, а реалността след един месец я застига”. По думите на внука на цигуларката, “освен като голям музикант, е имала голяма душа, въпреки че през целия си живот е била взискателна както към себе си, така и към баща ми. Когато той кандидатства за постъпване в Консерваторията, тя е в изпитната комисия. Става и излиза и казва: “Аз няма да го изпитвам”. Но той влиза с цигулка, а по-късно преминава към саксофона, но за него беше важно, че без помощта на майка си продължава по своя път”.

Дарението съдържа и екземпляри от автобиографичната книга на сина на цигуларката, Димитър Симеонов, озаглавена „Живея за музиката“. Музикантът, известен още като Мончо, е първият преподавател по саксофон в Музикалната академия в София, композитор и ръководител на прочутия оркестър „София“. Синът му, Филип Симеонов, дарява на Хасковския музей и парче от крилото на самолета ИЛ-18, който се разбива на 21 декември 1971г. на летище София. Жертвите от полета са 30, сред които и певицата Паша Христова, но Димитър Симеонов е сред малцината оцелели от авиотрагедията. “То е подарено на баща ми. Не знам как е стигнало до него. Вкъщи стоеше на видно място доста дълги години. Противоречив спомен, защото е тъжен, черен декемврийски ден. От друга страна, той показва, че има втори живот, както го чувстваше баща ми”, пояснява Филип Симеонов.

В студиото на Класик ФМ радио той донесе две уникални снимки: Недялка Симеонова с пианиста Георги Хайдутов /около 1955г./ и портрет на Георги Хайдутов, изпратен от Каракас, Венецуела /14 юни 1955г./ (вж.фотогалерията вляво). “След като се разделя с баба ми, той продължава по своя път”, разказва Симеонов. “Известно време е в Испания, където се виждат с майка ми и баща ми, който за първи път се среща с него на 32-годишна възраст. По-късно заминава за Венецуела, където почива. Получавахме редовно писма от него. Има и син, който също е починал, но не знам да се е занимавал с музика. Фамилията Хайдутов по онова време не е приемана от властта. Баща ми бива притискан да смени фамилията си и взима фамилното име на майка си”, допълни той, докато държеше споменатата по-горе автобиографична книга.  

Копие от документалния филм „Живот между ми и сол“, посветен на проф. Недялка Симеонова, бе подарено на Филип Симеонов от Регионалния исторически музей в Хасково. Творбата е дело на екип от Димитровград в състав - историчката  д-р Красимира Узунова, журналистите Димитър Димитров, Янко Найденов и Георги Колешев. Филмът е отличен със специална награда на Министерството на културата на Седмия  Международен  кинофестивал на любителските  исторически филми, проведен през 2016г. в Шумен. Дарението обогатява фондовете на Хасковския музей, като предстои да бъде изложено в неговите експозиции за посетителите. Припомняме, че в Хасково се провеждат ежегодните Музикални дни “Проф. Недялка Симеонова”, като тази година се очаква да се състои 45-тото издание на фестивала.

Повече за трудностите в живота на майка и син музиканти, за истините и легендите около тях и за съхраняването на паметта им в динамичното ни ежедневие разкрива наследникът на музикалната фамилия Филип Симеонов – внук на Недялка Симеонова и син на Димитър Симеонов- Мончо, в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.