Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

На 2 юли e финалът на поредицата „Музика за всички“

„Кантус Фирмус“ ще отбележи рождения ден на пианиста Георги Черкин на 2 юли с излъчване на негов концерт във Facebook. Това ще бъде финалът на поредицата „Музика за всички“, която заместваше отменените концерти по време на карантината. На 2 юли от 20:00 ч. ще бъдат излъчени любими клавирни шедьоври от Бетовен и Чайковски в транскрипции за пиано и оркестър от самия Георги Черкин. В изпълненията той си партнира с Оркестъра на Класик ФМ радио, а на диригентския пулт е Маестро Григор Паликаров. В програмата са включени популярната клавирна миниатюра Für Elise и „Лунната соната“ от Лудвиг ван Бетовен, както и цикълът „Годишните времена“ от П. И. Чайковски.

Освен като виртуозен пианист, Георги Черкин вече е добре познат на публиката и като автор на транскрипции на клавирна музика. Те сe изпълняват с голям успех у нас, а също в Германия, Полша, Русия, Корея, Канада. През 2018 и 2019 година музикантът представи свои аранжименти на класически творби с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин на престижните сцени на Берлинската филхармония, Гевандхаус - Лайпциг и Международния дом на музиката в Москва.

Нови свои транскрипции пианистът Георги Черкин ще представи с Оркестъра на Класик ФМ радио на 20 октомври в София и на 22 октомври в Пловдив. Двата концерта са в рамките на  „Европейски музикален фестивал“ 2020 – част от Календара на културните събития на Столичната община и на Община Пловдив.

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ радио, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестъра на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. Активната му концертна дейност включва клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.
Пианистът е носител на много отличия и награди като “Кристална лира”, “Златен век”, “Златна муза“, “Златно перо”, и др.
Роден в София, Георги Черкин учи в НМА в София, а по-късно специализира в Академия “Санта Чечилия” в Рим. Лауреат е на международните конкурси “Панчо Владигеров” в Шумен, Premio Sassari в Италия и “Млади музикални дарования” в София. Изнасял е концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Линк: https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria/posts/3231562986886485?notif_id=1593487794384640¬if_t=live_video_schedule_broadcaster