500 000 долара за Нюйоркската филхармония, дарени от музикалния й директор

За да помогне на музикантите си

Музикалният директор на Нюйоркската филхармония – холандецът Яп ван Звейден направи крупно дарение на своя оркестър в размер на 500 000 долара. С този жест диригентът иска да помогне на музикантите си, заради сериозното затруднение, в което те изпаднаха през последните месеци вследствие на кризата с COVID-19. До този момент това е най-голямата сума, която са получавали филхармониците, откакто останаха без работа, подобно на много други техни колеги по света. Сумата от половин милион долара е постъпила в спешния фонд за подкрепа на музикантите, който към момента разполага с дарения от общо 3 милиона долара, съобщи Нюйоркската филхармония в средата на юни 2020г. Но малко по-рано стана ясно, че се отменя целия предстоящ есенен сезон – до 5 януари 2021г. и както каза президентът и изпълнителен директор Дебора Борда, цитирана от New York Post, „ние нямахме избор“, защото „нашата грижа № 1 е здравето и безопасността на публиката ни, музикантите и служителите“.

Безпрецедентната ситуация днес, в която се намира един от най-великите американски оркестри, съществуващ още от 1842г., е време на изпитание за Яп ван Звейден. Той не скрива, че дълго е обмислял какво точно би могъл да направи за своя ансамбъл, който ръководи от приблизително две години насам. „Това е едно толкова предизвикателно време и аз много мислех как да намеря начин да покажа колко ценни са членовете на Нюйоркската филхармония за мен, за града Ню Йорк, за света. И така, взех решението да направя дарение в тяхна чест. Надявам се това да вдъхнови и другите да даряват и да продължават да подкрепят нашия страхотен оркестър“, бяха думите на диригента по този повод. От борда на директорите на филхармонията, които заедно с други поддръжници също са направили дарения, изразяват силната си благодарност към Яп ван Звейден за неговото „забележително солидно дарение“. За съжаление, обаче, те окачествяват финансовите последици от тази пандемия като „потресаващи“...

Разбира се, Нюйоркската филхармония има свое собствено  място в онлайн пространството, докато е лишена от възможността да свири на живо в зала пред публика. Оркестърът създаде нов безплатен портал за дигитално музикално съдържание NY Phil Plays On, където не само може да се гледат и слушат изпълненията му, но е възможно и да се правят дарения, които тъкмо сега са най-важното – път към оцеляването на филхармонията /NY Phil Plays On Emergency Fund/.