Опера и оперета – на голям екран и на открито пред Кметството на Виена!

Музикалният кинофестивал започва на 4 юли 2020г.

Виена ще бъде домакин на поредица от прожекции на оперни и оперетни спектакли в традиционния Музикален филмов фестивал, който се провежда вече 30 години и е едно от най-предпочитаните места през летните вечери в австрийската столица. Мястото е площада пред Кметството, чиято красива готическа сграда се превръща в декор, а на големия LED екран пред нея оживяват някои от най-известните оперни и оперетни заглавия и музикални изпълнения. Публиката е изкушена не само от музикалните шедьоври, но и от кулинарни специалитети от цял свят.

Музикалната програма на тазгодишния фестивал е разнообразна, съобщават от Бюрото за международни връзки на община Виена „Ойроком – ПР“. Акцент в афиша е честването на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. След откриването на 4 юли 2020г. с операта "Фиделио“, произведения на композитора ще бъдат показвани поне веднъж седмично. Но това далеч не е единственият юбилей, който ще бъде отбелязан. В програмата на фестивала ще бъдат почетени Франц Лехар, от чието рождение се навършват 150 години, с оперетата "Страната на усмивките", както и Жак Офенбах, от чиято кончина изминаха 140 години, със записа на оперетата "Орфей в ада" на Залцбургския фестивал 2019. В програмата са включени и седем постановки на Виенската държавна опера. За почитателите на джаз и поп музиката са предвидени записи на концерти на Арета Франклин и Take That.

Тази година Музикалният филмов фестивал ще се проведе "така, както никога досега". Именно това е мотото, избрано от организаторите поради особените мерки за сигурност, свързани с борбата с коронавируса. Те са подходили творчески и са адаптирали тазгодишното събитие към ситуацията, като обещават, че въпреки спазването на всички мерки, преживяването на открито ще достави удоволствие на любителите на хубавата музика от всички жанрове.

Филмовият фестивал ще се проведе по един по-различен начин, за да се спазят законовите разпоредби. От 4 юли до 6 септември площадът пред Кметството на Виена ще бъде разделен на две зони - за кино на открито с 500 места и гастрономическа зона за още 500 души. Като допълнителна мярка за сигурност зоните за вход и изход са разделени една от друга. Влизането в лятното кино ще е възможно само през един вход и с валиден билет в предварително обявените часове, а напускането ще става през два изхода, за да няма струпване на хора. На много места ще има автоматични диспенсъри за дезинфекция на ръцете, както и защитни маски.

Пред внушителния екран от 300 м² зрителските места са групирани в ложи за двама и четирима души, като се спазва необходимата дистанция. И още една особеност очаква посетителите: в предните ложи гостите могат се посветят изцяло на музикалните преживявания в непосредствена близост до екрана, а в задните ложи музикалното изживяване може да бъде допълнено от кулинарни изкушения. За първи път в историята на фестивала в тези ложи ще се сервират храни и напитки. Резервацията на всички ложи е безплатна и може да бъде направена чрез уебсайта, където ще откриете и фестивалната програма - http://filmfestivalrathausplatz.at , или директно на информационното бюро на входа, което отваря един час преди влизането на публиката.