Директорът на Държавна опера- Русе Иван Кюркчиев: „Всички артисти репетират в момента с маски и шлемове”

Директорът на Държавна опера- Русе Иван Кюркчиев: „Всички артисти репетират в момента с маски и шлемове”

Русенската опера с програма през лято 2020

Държавна опера – Русе е подготвила разнообразна и интересна програма в летния си афиш. Ще бъдат задоволени вкусовете на любителите на стойностната музика от Русе и гостите на града.

„Контактът на живо не може да се замени с онлайн излъчвания. Онлайн единствено напомняме, че съществуваме, че сме изградили и направили нещо и че при удобен момент, дай Боже, ние ще бъдем отново с публиката на живо”, заяви Иван Кюркчиев-директор на Държавна опера- Русе. В ефира на Класик ФМ той очерта програмата за летния период, която ще зарадва публиката, която е нетърпелива за музикални изживявания на живо -  2 оперетни, 1 оперно заглавие, 2 камерни концерта, 1 оперен и 1 балетен гала-концерт.

Първото събитие от лятната програма е комичната оперета от Йохан Щраус-син „Прилепът”на 26 юни от 20 часа в Зала Опера. На пулта ще се качи младият и вече много известен диригент Димитър Косев, който през новия сезон ще бъде главен диригент на оперния театър. “Той е направил редакцията на „Прилепът”, тъй като знаете, че ние не можем да направим спектакли с паузи заради Ковид-19”, уточни Кюркчиев. Подготвена е специална постановка, която включва избрани моменти от това обичано от публиката произведение. Режисурата е на Аделаида Якимова- Фурнаджиева, чиято авторска версия ще открие поредицата от музикални събития. На 1 юли от 11 часа в Зала Опера най-младата публика ще бъде очарована от детския балет „Ян Бибиян”.  Двата камерни концерта ще се проведат в Зала Филхармония. Първият – „Шедьоври на камерната музика е на 3 юли от 19 часа в Зала Филхармония с участието на Квартет Карневале.  Вторият от тях – 28 юли от 19 часа в Зала Филхармония, „Безсмъртната любима” е посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен и е замислен като концерт-спектакъл с участието на младите и талантливи музиканти от Оркестъра на Държавна опера – Русе.

Оперната  институция в Русе е подготвила подарък за своите съграждани с „вход свободен”. На 10 юли от 20.30 часа, пред сградата на Община Русе (отново на открито) ще бъде изнесен голям оперен Гала-спектакъл, в който ще участват повечето солисти и Оркестъра на Държавна опера – Русе. Друг акцент от летния афиш на крайдунавския оперен театър е представянето на операта „Набуко” от Джузепе Верди на 17 юли от 21 часа на площада пред Русенска опера, като спектакълът ще бъде на открито.  Тези две събития са любезно подкрепени от Община Русе.

Подготвеното на 31 юли от 20 часа в Зала Опера представяне на оперетата от Имре Калман „Царицата на чардаша” е режисирано също от Аделаида Якимова- Фурнаджиева, като са избрани любими и популярни моменти от творбата. На 5 август от 20 часа на сцената на Зала Опера балетният състав на Русенската опера ще зарадва своите почитатели с балетен Гала – спектакъл.

В края на летния сезон, на 7 август от 20 часа в Зала Опера ще бъде показан мюзикълът „Кабаре”.

По покана на Община Велико Търново Държавна опера- Русе ще участва в Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. На 25 юли от 21 часа, на сцената на крепостта „Царевец” творческият екип ще гостува с операта „Кармен” от Жорж Бизе. Диригент ще бъде Сунай Муратов. Режисьор на спектакъла е известният румънски оперен режисьор Кристиян Михайлеску. „Имаме прекрасно поколение млади солисти, с които се гордеем -  Борис Луков, Петър Костов, Галя Стоянова,  Венцислав Анастасов, Момчил Миленов, Петя Цонева” , посочи директорът на Русенската опера. В постановката ще участват и Александър Крунев, Стоян Стоянджов, Даниела Караиванова, Глория Кънева, както и хорът, балетът и оркестърът на Държавна опера – Русе.

Съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването сме предприели действия за спазване на всички противоепидемични мерки, а представленията на Държавна опера - Русе ще са без антракт. „Всички артисти репетират в момента с маски и шлемове”, подчерта директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. По думите му, “артистите и хористите на сцената са на разстояние от 1,5м. Нашите ателиета са направили специални постаменти за духовите инструменталисти, за да нямат допирни точки с щрайха. Публиката ще се настани през място в нашия оперен театър, докато на открито е много по-лесно....Ако имаме голяма дисциплина, ние ще успеем да се справим като нация, народ и културни институции с тази болест“, каза той.

Очакват ли се концерти или оперни постановки в София и какво се предвижда за следващия сезон на реномирания Държавна опера-Русе, чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с директора Иван Кюркчиев, разположено в звуковия файл под снимките вляво.