Виенските симфоници почитат Франц Лехар, като „символ на виенската звукова култура“

150 години от рождението на композитора

Наред с голямата годишнина на Бетовен, светът на музиката отбелязва и 150 години от рождението на Франц Лехар /1870-1948/, навършени на 30 април 2020г. На Лехар, с когото Виенските симфоници са имали щастието да работят, сега се посвещава нов медиен проект, в който участват оркестрантите и австрийския диригент Манфред Хонек. Основателят на т. нар. „сребърна“ епоха на оперетата, е бил „един от най-важните артистични спътници на оркестъра“, посочват музикантите. Те припомнят и някои факти, като например, че Виенските симфоници са изсвирили повече от 120 негови композиции в общо над 150 събития през цялата си история, а историята на този австрийски оркестър започва още от 1900г.;самият Франц Лехар е излизал на диригентския подиум пред оркестъра повече от 20 пъти… Но най-важното: „Неговите незабравими мелодии се превърнаха в символ на виенската звукова култура, която все още стои близо до сърцата на оркестрантите и е в основата на тяхната професионална компетентност“. 

След поредица от анулирани концерти и турнета, заради кризата с COVID-19, сега Виенският симфоничен оркестър работи върху медиен проект, обвързан с музиката на Франц Лехар и в сътрудничество с няколко австрийски културни институции – Theatreander Wien, ORF и радио Ö1 /Österreich 1 на ORF, чиято програма е с фокус върху класическата музика и останалите изкуства/. Оркестърът прави записи, под диригентството на Манфред Хонек, на избрани изключително популярни моменти от сценичните творби на знаменития австро-унгарски композитор, а някои от участниците са финландското сопрано Камила Нилунд, полският тенор Пьотр Бечала и др. Вече са записани откъси от оперетите:  „Веселата вдовица“, „Страната на усмивките“, „Царевич“, „Граф фон Люксембург“ и „Джудита“. От друга страна,тези записи влизат и в нова документална продукция – филм за Лехар, който ще бъде показан в Австрия на 26 октомври 2020г. по телевизионния канал ORF 2 на обществена медия в страната. Работи се и върху телевизионен филм – концерт, чието излъчване и международно разпространение се очаква в по-късен период.

Според Ян Наст, интендант на Виенските симфоници,„медийни проекти като този представляват една опция да използваме капацитета си, докато бездействаме. В същото време, правим проекта „Лехар“ и поради тясната лична връзка между композитора и оркестъра, което за мен е много близко до сърцето ми…“ Той обяснява и причините, поради които оркестърът точно сега се насочва към този различен тип дейност: „Познатите ни ограничения, с които се борим срещу пандемията от коронавирус, разбира се, също ни принуждават да предприемем нови и иновативни начини за откриване на други източници на печалба, но и да привлечем нашите музиканти към това, да са икономически ефективни и артистично продуктивни, доколкото е възможно“.