Светът не е спирал да се върти

Светът не е спирал да се върти

Откриване: 18.06. 17:00-21:00 ч.

Галерията на Гьоте-институт отново отваря врати за посетители с нова извънредна изложба. „Светът не е спирал да се върти“ е проект, който е реакция на пандемията, но не тематизира опасността от вируса, а тази от забравянето на значими социални и политически теми. Изложбата с участници от България и Германия поставя на фокус теми като бежанската криза, военните конфликти, насилието над жени, ролята на художниците в обществото и други.

В проекта участват: Искра Благоева и Стела Василева, Милена Георгиева, Кети Маринова и Стефан Прохоров, Отьорг А.К., Красимир Терзиев, Правдолюб Иванов.

Някои от тях се включват с нови творби. Така например Отьорг А.К., базиран между Берлин и София, ще представи нова инсталация с фотографии, графика, видео и намерени обекти. Младата художничка Милена Георгиева от Виена пък участва с аудио инсталацията „Fromviolencetoambience”, тематизираща насилието над жени. Сред участниците са още Красимир Терзиев и Правдолюб Иванов, както и художничките Стела Василева и Искра Благоева, които представят своя общ художнически манифест, създаден през 2012 г., но придобиващ нов смисъл днес по време на и след пандемията. Другият творчески тандем в изложбата е представен от Кети Маринова и Стефан Прохоров с проекта „Целият смисъл на живота“. На 18 и 25 юни публиката ще може да види продължаващия пърформанс с участието на актрисата Мартина Апостолова като част от проекта на Маринова и Прохоров.

Изложбата „Светът не е спирал да се върти“ с куратор Стефка Цанева може да бъде видяна до края на месец юли при ограничен режим и съобразно мерките за сигурност по време на епидемичната обстановка.

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова със Стефка Цанева от Гьоте институт в звуковия файл под снимките вляво.