Иранец възражда лицето на Шопен

С помощта на нови технологии и 3D дизайна Хади Карими е извършил процес на триизмерна реконструкция, която ни позволява да си представим по-отблизо какъв би бил полският композитор от плът и кръв.

Визията, която новите технологии внасят в изкуството, в много случаи ни позволява да получим достъп до исторически реалности, които поради хода на времето не сме имали лукса да оценим. Наскоро по повод годишнината от рождението на Федерико Гарсия Лорка в социалните мрежи бе публикувана снимка, която показва лицето на големия испански поет в цвят и с качество, достойно за нашето време. Сега ликът на композитора Фредерик Шопен се възражда благодарение на Хади Карими. Иранският дизайнер е известен в социалните мрежи с изготвяне на триизмерни реконструкции на лицата на актьорите и актрисите от класическите филмови образци на Холивуд.

Истината е, че чертите на лицето на Шопен не личат толкова ясно от всички фотографии на полския гений. Запазени са само две снимки. Първата е направена през 1847г. в ателието на парижкия фотограф Огюст Бисон в църквата “Ла Мадлен” в Париж /вж.галерията вляво/. Втората е репродукция на негатив от 1845г. Тя е открита през 1936г., а нейното авторство е неясно вследствие на разрушенията от Втората световна война. Тези два портрета не ни позволяват да различим по-добре лика на Шопен.

С помощта на нови технологии и 3D дизайна Карими е извършил процес на триизмерна реконструкция, която ни позволява да си представим по-отблизо какъв би бил полският композитор от плът и кръв. Иранският визуален артист използва за основа посмъртната маска, която френският художник и скулптор Жан-Батист Клезингер прави часове след смъртта на композитора на съдбовния 17 октомври 1849г., Карими успява да създаде триизмерна реконструкция на чертите на Шопен. За косата, нещо отличително както в картините, така и посочените две фотографии, иранският визуален артист вземе за образец един кичур коса от композитора, намерен във Варшавския музей, и прави цифрови копия, за да допълни косата в изображението на полския музикант.

След успеха на тази реконструкция, Карими вече подготвя второ изображение. То ще бъде на Франц Шуберт, като за основа ще послужи отново посмъртната маска на композитора.