Гласът “Страдивариус” Красимира Стоянова открива XI Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020

На 16 юни 2020г. в Пловдив

На 16 юни 2020 г. Красимира Стоянова - една от най-търсените и акламирани оперни певици на нашето време, ще изнесе рецитал в уникалната атмосфера на Малката раннохристиянска базилика в Пловдив в партньорство с изтъкнатия майстор на клавирния съпровод – пианистката Боряна Ламбрева. В своите интервюта знаменитото сопрано споделя нееднократно особения си пиетет към камерната музика, неин любим жанр. Като една от нейните „запазени марки”, наред с оперните шедьоври, са и осъществяваните с огромен успех песенни рецитали в “Ла Скала”- Милано, Карнеги хол – Ню Йорк, Щатсопер и Музикферайн – Виена, Опера Бастилия – Париж, Операта във Франкфурт, Баварската опера – Мюнхен и мн.др.

Бляскавата международна кариера на Красимира Стоянова я отвежда в най-престижните оперни театри и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги Хол в Ню Йорк, Ковънт гардън и Роял Албърт Хол в Лондон, Миланския оперен театър “Ла Скала”, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус – Берлин, Музиферайн и Концертхаус – Виена и много други. Записала е 4 компактдиска с оперни арии в партньорство с Мюнхенския Радиооркестър за компанията „Орфео“, отличени с престижни награди, както и диска „Sogno d’Or“ с всички публикувани песни на Пучини за „Гега Ню“. Красимира Стоянова е предпочитан солист на оркестрите на Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър, Виенските симфоници, от диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс, Жорж Претр и мн.др;

През 2009 именитата певица е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на  Виенската Щатсопер.

Поради огромния интерес към рецитала на една от най-бележитите личности в съвременното оперно изкуство Красимира Стоянова, наред със случването му на живо в залата, той ще бъде излъчен на монтиран екран в дворното пространство на Малката базилика, като по този начин по-голям брой публика ще има възможност да се наслади на изявата на ангелогласното сопрано.

След звездното откриване на 16 юни, Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – един от най-елитните форуми за класическа музика в България, част от Културния календар на Община Пловдив, продължава с поредица знаменателни концерти. Още на следващия ден - 17 юни, на откритата сцена в къща „Хиндлиян” ще прозвучи бароковата цигулка на безспорния авторитет в областта на предкласиката у нас - Зефира Вълова, в партньорство с бароковия фагот на Сабина Йорданова и чембалото на Василий Илисавский.

Един от ярките акценти в пролетното издание на XI МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” e рециталът, насрочен на 30 юни в Балабановата къща, на Кралицата на маримбата Василена Серафимова, която от години покорява света със своето феноменално инструментално майсторство и креативни идеи.

Сред останалите именити участници в пролетното издание на Фестивала са прочутият вокален ансамбъл “Светоглас”, блестящата цигуларка Зорница Иларионова – носител на две награди от класацията “Музикант на годината” на предаването Алегро виваче на БНР, изтъкнатият виолончелист Атанас Кръстев, виртуозният тромпетист Венцислав Благоев, изисканият квартет “Фрош”, младата надежда в българското клавирно изкуство, възпитаник на НУМТИ “Добрин Петков” - Николай Маринов.

За осми пореден път на Римския стадион ще се проведе традиционният, очакван с неизменен интерес от пловдивската общественост поради жизнените си, оригинални форми “ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ”, тази година под наслова “Джаз за деца”.

Билети за концертите в мрежата на Ивентим.бг и на място в залите един час преди събитията.

Пълната  програма на пролетното издание на Фестивала ще откриете на сайта www.musicartissimo.com

Фестивалът ще се проведе в съгласие с всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването на Република България към момента на събитията.

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с Мила Павлова- артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в звуковия файл под снимките вляво.