Диана Дамрау ще изнесе два концерта със Софийската филхармония през септември

На 4 и 6 септември 2020 в зала "България"

Звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау ще открие есенния полусезон 2020 на Софийската филхармония с два концерта в зала "България", съобщават от музикалната институция. На 4 и 6 септември тя ще зарадва публиката с програма от оперни арии и дуети, наречена "Кралски афери - Крале и кралици на операта". Диана Дамрау ще си партнира с френският бас Никола Тесте. На диригентския пулт застава Павел Балев. Заради ограниченията за брой публика в залите и огромния интерес към концерта от родните меломани, Софийската филхармония договори втора дата за среща с оперната дива.

"Водещо колоратурно сопрано в света" според американския ежедневник " Ню Йорк Сън", Диана Дамрау покорява сърцата на публиката със своя красив глас и изключителна артистичност. Тя пее редовно на сцените на Метрополитън опера, Ла Скала, Кралската опера в Лондон, Баварската държавна опера и Залцбургския фестивал. Нейният обширен репертоар включва знакови главни роли от култови оперни спектакли като "Лучия ди Ламермур", "Манон Леско", "Риголето", "Севилският бръснар" и др. Дамрау е първата певица в историята на Метрополитън опера, която изпълнява едновременно ролите на Памина и Кралицата на нощта в едно и също представление на „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Метрополитън и е операта, в която сопраното изпълнява главни роли в множество филмирани постановки, които се излъчват в кината по цял свят. Сред тях е знаменитата постановка на "Травиата", в която си партнира с Хуан Диего Флорес. В началото на тази година Диана Дамрау беше звездата на новогодишните концерти на Берлинската филхармония под палката на Кирил Петренко. Диана Дамрау е Камерзингер на Баварската държавна опера (2007) и носителка на баварския орден Максимилиан за наука и изкуство (2010). В огромната ѝ колекция с награди присъстват и престижните ECHO и наградата OPUS Klassik. В София тя ще си партнира с френския бас Никола Тесте, добре познат от сцените на Метрополитън опера, Ла Скала, оперите в Лос Анджелис, Сан Франциско, Париж, Мюнхен, Дойче Опер-Берлин и др. Двамата са двойка и в живота. Семейството има 2 деца. Дамрау и Тесте ще представят в София арии и дуети от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски. На диригентския пулт застава Павел Балев, който работи с тях от 2013 г.

Членовете на Филхармоничното общество ще могат първи да си закупят билети за двата концерта с 50% намаление от редовната цена. Това вече може да стане на касата на зала „България“. От 15 юни билетите ще са налични за всички почитатели на класическата музика. Те ще се предлагат и в мрежите на Ивентим, а цените са от 60 до 160 лв.