Диригентът Семьон Бичков: „Добре дошли, Саймън и Магдалена!“

В концерти на Чешката филхармония

Британският диригент Саймън Ратъл и неговата съпруга – чешката певица Магдалена Кожена се присъединяват към серията благотворителни концерти на Чешката филхармония. Всеки от тези концерти, започнати още по време на извънредното положение в страната, преследваше различна благородна цел и бе организиран така, че да има реална полза от помощта на оркестъра. Бяха събрани пари за болниците в Прага и Бърно, за възрастни хора от рискови групи и пр. А тази събота, на 13 юни 2020г., предстои вече и четвъртия концерт, като каузата този път е различна. В сътрудничество с чешкия Червен кръст ще бъде подкрепена кампания за безвъзмездното кръводаряване, във връзка със Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва на следващия ден, 14 юни. От друга страна, концертът има амбицията да помогне и в чисто художествен план – да подкрепи Дарителския фонд на Магдалена Кожена, който работи за основните училища по изкуствата в страната, поради което ще участва и Чешката студентска филхармония. Какво ще звучи в програмата: на чешка територия Саймън Ратъл е избрал да дирижира някои от любимите Славянски танци на Дворжак, а мецосопраното Магдалена Кожена ще изпее вокални творби на Густав Малер и Лучано Берио.

„Моят дългогодишен колега и приятел Саймън Ратъл дирижира Чешката филхармония за първи път през миналия сезон“, каза Семьон Бичков, главен диригент и музикален директор на Чешката филхармония.„Оркестърът очевидно се влюби, затова и ние успяхме да го убедим отново да се върне тук с Магдалена Кожена и да поеме щафетата на концертите „Помагаме с Чешката филхармония IV“. Добре дошли, Саймън и Магдалена!“, приветства световноизвестните гости той.

А за 65-годишния Ратъл, ръководил 15 години Берлинската филхармония и сега вече главен диригент на Лондонските симфоници, чешкият ансамбъл е „един от наистина страхотните световни оркестри“.Самото завръщане към истинския концертен живот, макар и при нови правила, за диригента ще бъде „пиршество след период на глад“, особено „след възцарилото се мълчание през последните месеци“, смята той. Затова е избрал и музика, в която има повече радост и емоция: „Усетих, че трябва да има силен елемент на радост в програмата ни и че танците на Дворжак, с тяхната меланхолична радост или може би радостна меланхолия, са идеални. Надявам се, че ще е истински празник за всички и че отново ще можем да заживеем музикален живот!“

И не на последно място, от Чешката филхармония съобщават още, че всички участници в събитието, което се очаква в емблематичния „Рудолфинум“ в Прага, ще бъдат тествани за Covid-19 преди концерта, публиката ще наброява не повече от 500 зрители, сред които ученици от училищата по изкуства, партньори и благодетели на оркестъра.