„Кварто квартет” очаква вота на публиката за финала на глобалната културна инициатива World Folk Vision до 15 юни

С планове за новия си сезон

Eлитните музиканти от „Кварто квартет” се класираха за финалния кръг на глобалната културна инициатива World Folk Vision. До последния етап от фестивал-конкурса, организиран от Евразийския съвет по култура, наука и образование, бяха допуснати 7 претенденти от България, като съставът е единственият в областта на класическата и съвременна музика, който влиза в надпреварата. Останалите кандидати за слава от нашата страна са фолклорни танцови формации /ансамблите „Вакали", „Цветница", „Народни будители" към столичното 144 СУ/, групи за модерен балет и съвременен танц /Full Dance, NDD Crew/ и индивидуален фолклорен изпълнител /Георги Илиев/. Една от целите на инициативата е развитие и укрепване на приятелските отношения и сътрудничеството между народите от различни държави в областта на културата и изкуството.

„Това е предизвикателство за класическата музика да се срещне с поп-музиката, танца и другите изкуства, тъй като всеки като каже „класическа музика” някак си това е твърде елитарно за повечето хора по света”, поясни цигуларят Иван Пенчев в ефира на Класик ФМ. „Ние стигнахме дотук с вота от всички участващи страни, които оценяват досегашните участници”, каза още създателят на  „Кварто квартет”. По думите му, инициативата работи на принципа на конкурса Евровизия, но се отнася за по-широка област в света на културата. Фестивал-конкурсът предоставя договори за бъдещи концерти по света, парични награди, както и участие в галаконцерта през ноември в Катар. За да увеличите шанса на „Кварто квартет”, гласувайте след предварителна регистрация до 15 юни на сайта на инициативата World Folk Vision. Финалният резултат ще бъде оповестен на 17 юни 2020г.

За музикантите от „Кварто квартет” пандемията от коронавирус се оказа през последните 2 години „една много внезапна почивка, която ни даде време да осмислим това, което правим”, както сподели Иван Пенчев. Равносметката показва, че през последните 2 години изявите на  инструменталистите са се увеличили до над 100 концерта годишно. „Това означава почти на всеки 3-4 дни нов концерт- нова програма и нямаш време за мислене”, подчертава цигуларят. Според него,  „цялата европейска и американска култура се оказаха в опасност заради тази криза, защото много политици и хора по света поставиха под въпрос нуждата от тази култура...В историята, като се каже за европейската цивилизация в 20 и 21 век, несъмнено културата ще заема едно от първите места. Проблемът е, че това ускори процеси, които рано или късно щяха да се случат. Поставя се под въпрос нуждата на европееца да е горд със своята култура”, добави още Пенчев.

Неслучайно „Кварто квартет” подготвят новия си сезон, който ще премине под мотото „Пулсът на Европа”. До края на 2020г. ансамбълът планира 4 концерта. Първият от тях се предвижда да се проведе в деня на Есенното равноденствие-  23 септември (сряда) в зала „България", а програмата включва творби от Брамс и Шуберт. В концерта ще се включат Надежда Цанова (пиано) и Лени Карни (контрабас). Музикантите ще раздадат последния си аудио диск с техен автограф на публиката, която е закупила своите билети за събитието. Следващите концерти са посветени на Испания, Италия и... Бетовен.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларя Иван Пенчев, разположено в звуковия файл под снимките вляво.