Басът Божидар Божкилов стартира „Запознай се с операта" за деца и младежи

От 1 юни безплатно

От 1 юни 2020г. стартира поредица от срещи за деца и младежи „Запознай се с операта", която  се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата”.В рамките на онлайн семинари малчуганите ще имат възможността да опознаят някои от спецификите на оперното изкуство и професиите, които са свързани с него. Идеен инициатор е младият оперен певец, лауреат на много международни конкурси понастоящем специализант в Академията на Миланския оперен театър “Ла Скала” Божидар Божкилов. Събитието е безплатно с предварителна регистрация ТУК

„В този период на извънредно положение всички останахме затворени в домовете си. Театралните и оперните сцени също останаха затворени. Важно е да има “Запознай се с операта”, за да зародим този интерес у децата, за да посещават театрите в бъдеще”, заяви Божидар Божкилов в ефира на Класик ФМ радио. Срещите, организирани съвместно с FOX book café, са посветени на оперното изкуство и представляват начин за обогатяване на програмата по музика и създаване на детска публика с добър музикален вкус. „Операта не е само за възрастни, но и за деца, и може да бъде направена по много любопитен и интересен начин, така че да създава интерес у тях още от малки”, сподели младият български бас. „Аудиторията трябва да се култивира. Не може да очакваме, че след време ще имаме оперна публика без да сме я създали навреме”, добави той.

Божидар Божкилов стартира серията от 4 интерактивни разговори с деца с интерес към операта, като не поставя възрастови граници за малчуганите. Единственото условие е, по думите му, „просто да имат интерес към това изкуство”. Форматът на всеки уебинар съдържа кратка история на произведението, представяне на персонажите, четене на кратко либрето, изпълнение на живо в онлайн формат на знакова ария. Включени са знакови оперни произведения, сред които „Севилският бръснар” от Джоакино Росини, „Бохеми” от Джакомо Пучини, „Кармен” от Жорж Бизе.

Талантливият оперен изпълнител  ще сподели опита си като стипендиант в Академията на Ла Скала в Милано и Асоциация „Тито Гоби“ в Рим, където оперите за детска публика са важна част от творческата програма. „В последния момент си изпратих документите за кандидатстване в Ла Скала”, припомня Божкилов. „Не вярвах до последно, че ще ме вземат. Бях в добра форма и ме одобриха. На интервюто с одобрените ме попитаха: “Защо искаш да си при нас?” Набързичко им отговорих: „Защото българите имаме много сериозна традиция в този театър”. Те се засмяха и потвърдиха това”. В Академията на Ла Скала се обучава на вокална техника при световноизвестното мецосопрано Лучана Д' Интино и участва в постановката за деца „Пепеляшка” от Росини.

„През последните години в Италия се набляга на опери, преработени за деца. Като стипендиант в Асоциация „Тито Гоби” в Рим, Чечилия Гоби /бел.ред. дъщеря на прочутия италиански баритон/ ме избра да играя Селим в операта „Турчинът в Италия” от Росини. Този проект се прави ежегодно специално за малчуганите, като в техните детски градини или училища предварително възпитателите или учителките по музика ги подготвят, като децата научават важни откъси от операта. Докато пеем на сцената, често се случваше децата в залата също да запяват”, разкрива Божидар Божкилов.

Според него, децата и подрастващите могат да преоткрият операта по такъв начин, че да се отделят за кратко от новите технологии, с които израстват: „влизайки в залата, на детето му е забранено да извади електронното устройство. Това е един добър начин съзнанието му да бъде съсредоточено върху нещо, което се случва пред него в рамките на 1 час, например, и да види, че има и по-интересни неща в живота. Има и живо изкуство, на което може да се наслади”. На 1 юни той пожелава на следващите поколения „да не спират да откриват магията в живота и да я потърсят и в оперния театър”.

Защо в последния момент успява да се прибере от Италия в България? Кога ще се завърне в Ла Скала? Има ли покани от родните сцени? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с младия български бас Божидар Божкилов в звуковия файл под снимките вляво.