Максим Ешкенази дирижира 6-та симфония от Бетовен в запис с Оркестъра на Класик ФМ радио

На 3 юни, сряда, от 20:00 ч. във Facebook страницата на “Кантус Фирмус“

През месец юни продължават онлайн срещите с музикалното изкуство във Facebook страницата на “Кантус Фирмус“. По повод годината на Бетовен на 3 юни, сряда, от 20:00 ч. ще излъчим запис на Симфония № 6 „Пасторална“ – една от най-хубавите оркестрови творби на композитора, в която той отразява преклонението си пред красотата и силата на природата. Изпълнението е на Оркестъра на Класик ФМ радио и чаровния маестро Максим Ешкенази.

Симфонията е интересна с нетрадиционната си форма от пет части, вместо класическия четиричастен цикъл. Допълнителното име „Пасторална“ е поставено от самия автор, както и описателните заглавия на всяка част. Това прави симфонията една от най-романтичните творби в творчеството на Бетовен.  Нищо чудно, че тя става източник на вдъхновение за много композитори от 19-ти век, сред които са Берлиоз, Шуман, Менделсон и Лист.

Части на творбата:

1 . Пробуждане на радостни чувства от пристигане на село

2. Сцена край потока

3. Весело събиране на селяни

4. Буря

5. Песен на овчарите. Радостни чувства на благодарност след бурята

Максим Ешкенази се утвърди като един от най-успешните и активни български диригенти. Разделяйки времето си между Лос Анджелис и София, той печели популярност с програмите за деца от серията „Фортисимо“. Но ценителите на музиката познават добре и неговите концерти у нас със световноизвестни музиканти като Пинкас Цукерман, Джошуа Бел, Шломо Минц, Мидори, Елизабет Питкерн и други звезди на класиката. В САЩ Ешкенази работи в Училището за сценични изкуства и консерваторията „Колбърн“, където е музикален директор и диригент.  Ешкенази е също съветник и консултант на детските програми „Фортисимо в клас“  и „Фортисимо Фамилия“, а също и движеща фигура в организирането на фестивала за популярна класическа музика „Фортисимо Фест“. 

В записа, който предлагаме, диригентът Максим Ешкенази успява да създаде една много въздействаща звукова картина, която е възможна и благодарение на майсторството и опита на оркестрантите. По повод концерта, състоял се през януари 2017 г., музикалният критик Боянка Арнаудова пише следното: „Преклонението на Бетовен пред природата, ярките пасторални и жанрови картини прозвучаха фино, с премерени динамики и идилична просветленост. Максим Ешкенази и Оркестърът на Класик ФМ пресъздадоха въздействено мощта и силата на природните стихии и последвалата прекрасна пастирска песен, която диригентът умело изгради до екстатично- възторжен химн на природата.“ (статия за „Площад Славейков”)

Линк: https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria/posts/3142319285810856?notif_id=1590736619698945¬if_t=live_video_schedule_broadcaster

Максим Ешкенази е един от участниците в „Европейски музикален фестивал” 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община и на Община Пловдив. Концертите „Кино и класика” в София и Пловдив от програмата на фестивала, които трябваше да се състоят на 8 и 11 април, се преместват съответно на 20 и 22 октомври 2020 г.