Музикферайн отново отваря врати – за Баренбойм и Виенската филхармония

На 5 юни

Виена, чиято история сама по себе си е преди всичко музика, се завръща отново към отворените врати на концертните си зали. Точно това се кани да направи една от емблематичните музикални институции на австрийската столица – Музикферайн, която ще приеме зрители за първи път на 5 юни, след дългия период на ограничения, заради кризата с COVID-19.

„Скъпи приятели на музиката! От 25 май 2020 г. стана ясно, че през юни вече ще бъде възможно да се изнасят концерти на живо, пред максимум 100 посетители. И разбира се, ние бихме искали да се възползваме от всяка възможност, за да отворим отново вратите за музиката!“, каза в специално обръщение интендантът на Музикферайн д-р Томас Ангиан. Той изрази и удовлетворението си, че историческата зала на виенското „Общество на приятелите на музиката“ ще може да бъде огласена от звук преди предстоящата лятна ваканция, а също и надеждата, че публиката отново ще преживее „незабравими и ценни музикални моменти, въпреки ограниченията“.

А ограниченията, според действащите разпоредби за социална дистанция в Австрия, са: публиката да не надвишава 100 души в залата; всички присъстващи в сградата да носят маски; продължителността на концертите да не е повече от 70 мин. и то без прекъсване, за да се сведе до минимум възможността за по-продължителен престой на много хора на едно място.

Графикът на Музикферайн за целия месец юни вече е пълен, но честта да свирят първи в Голямата зала се пада на Даниел Баренбойм и Виенската филхармония, която именно тук е в своя дом. На 5 юни в програмата им четем: Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 27 в си бемол мажор, KV 595 (Баренбойм – солист и диригент) и Бетовен – Симфония № 5 в до минор, ор.67.