Асоциация „Българска книга“ с мерки в кризата - книжни ваучери и обогатяване на обществените книжни фондове

Асоциация „Българска книга“ с мерки в кризата - книжни ваучери и обогатяване на обществените книжни фондове

9%ДДС ще намали ли цената на книгите?

Въвеждане на книжни ваучери и обогатяване на книжните фондове на обществените институции са двете основни предложения, отправени към еврокомисаря Мария Габриел и министрите на културата на държавите от ЕС от страна на Федерацията на европейските книгоиздатели и Федерацията на европейските и международните книготърговци, в които членувa и Асоциация „Българска книга“. Мерките ще подкрепят цялата книгоиздателска верига - от автора до читателя, и ще бъдат взети на наднационално ниво след нанесения безмилостен удар от пандемията с Covid-19, която доведе до ограничаване на достъпа до книжарници или пълното им затваряне, както и отмяна на литературни събития, изложения и фестивали.

Първото предложение е за въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците. Мярката може да бъде обособена в национална програма във всяка държава от ЕС. „В Италия всеки навършил 18 години получава т.нар „ваучер за култура”, като половината от стойността му в размер на 1000 евро е само за закупуването на книги и може да се използва в рамките на годината. Употребата на ваучерите се увеличава и чрез тях все повече млади хора имат достъп до култура и книги”, разкрива Десислава Алексиева- член на УС на Асоциация „Българска книга”. Основната цел е да се подпомогнат притежателите на ваучера, който има паричен еквивалент и който дава възможност за закупуване на книги онлайн или според местоживеене. „Такава инициатива има широк социален ефект..., като косвено подкрепя и целия книжен сектор” допълни Алексиева в ефира на Класик ФМ радио. Всяка държава ще има възможност да прецени на кои социални групи да предостави книжни ваучери - цели семейства; хора на определена възраст - тийнейджъри, пенсионери; безработни и други, в зависимост от това по кой начин механизмът би бил най-благоприятен за населението и бранша. Основните ефекти от подобна мярка са два - финансова инжекция за книжния пазар и същевременно промотиране на четенето. Подобни механизми вече се прилагат от няколко европейски правителства - Белгия, Франция, Италия, а предложението на Международната асоциация е той да бъде приложен като обща политика в целия ЕС.

Второто предложение се отнася до създаване на финансови програми за обогатяването на книжните фондове на обществените институции. Мярката представлява обществена инвестиция, която да финансира закупуването на книги, електронни книги и научни журнали. „И в момента има съществуваща програма на Министерство на културата за подкрепа на библиотеките и всяка година се отделя от държавния бюджет по проектно финансиране, за да може да се обогатяват книжните фондове на библиотеките”, припомни Десислава Алексиева. По думите й, сега размерът на помощта е на нивото от миналата година, а „в положение на криза е редно да се инвестират повече пари в това хората да имат безплатен достъп до книги... Достъпът до информация и знания е основно човешко право”, добави тя. В обсъждания механизъм от Федерацията на европейските книгоиздатели и нейните членове са включени както обществените библиотеки, така и библиотеките към културни центрове, училищата и училищните библиотеки, университетите и университетските библиотеки, както и институти, занимаващи се с научна дейност. Освен че изредените институции ще обогатят набора си от заглавия, чрез тази мярка достъпът на читателите до книгите ще се подобри значително. За цялостен ефект от изпълнението на мярката, според двете европейски федерации е необходимо да се ползва мрежата от местни книжарници и да се закупуват книги в разнообразни жанрове, издадени от много и различни издателства. Освен че така помощта би била най-широка, институциите ще имат възможност за свобода и гъвкавост в избора на заглавия.

„Очакването ми е в рамките на 1-2 месеца да има принципно становище на ЕК и всички държави-членки ще бъдат окуражени да въведат такива мерки в подкрепа на всички. Колкото бързо се въведат, толкова по-бързо ще се възстановим от кризата”, сподели Десислава Алексиева. Тя коментира и актуалната тема за намаляването на ставката на ДДС за книгите на 9%. „Изданията, които в момента са на пазара, са произведени с 20 % ДДС и това е отразено в крайната цена. Наблюденията ни от всички пазари с намалена или нулева ставка на ДДС са, че дългосрочно има устойчивост на цените на книгите и издателите са склонни да издават нови заглавия. Данните показват, че при намалена ставка от ДДС бюджетът не страда, тъй като хората могат да си позволят повече заглавия. Сумата, която реално влиза в държавния бюджет, е по-голяма от тази, която е постъпвала, когато ставката е била по-висока. Намаляването на ставката на ДДС показва къде са приоритетите на нашата държава. Ако те наистина са в образование, наука и знание, това е мярка, която дългосрочно би могла да подкрепи хората да четат повече”, подчертава Алексиева.

 Броени дни преди 24 май парламентарната Комисия по бюджет и финанси даде зелена светлина на промените в Закона за ДДС, а впоследствие намалената ставка бе одобрена с мнозинство и от Комисията по култура и медии в Народното събрание. Подкрепящо становище от името на Асоциация „Българска книга” бе внесено от нейния председател Велизара Добрева, която присъства и на двете заседания, както и писма за подкрепа, изпратени от над 40 български издателства. В становището се настоява ставката да стане постоянна мярка и да не се обвързва с други форми на подпомагане на книгоиздаването от държавата.  

Какво още сподели Десислава Алексиева- член на УС на Асоциация „Българска книга”, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.