Втора част от концерта на Ина Кънчева и Хора на софийските момчета ще се излъчи на 27 май

На 27 май от 20:00 ч. на Facebook страницата на „Кантус Фирмус”

На 27 май, сряда, от 20:00 ч. на Facebook страницата на „Кантус Фирмус” ще бъде излъчена втората част от концерта на оперната прима Ина Кънчева (сопран) с Хора на софийските момчета и Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на маестро Георги Димитров. В програмата, която е част от онлайн поредицата „Музика за всички", се редуват хорови и солови сакрални творби на виенските класици, като отново акцентът пада върху музиката на Моцарт. Хорът на софийските момчета, който вече над 30 години се развива успешно благодарение на проф. Адриана Благоева, показва традиционно високото си ниво в този тип музика. Уникалният момчешки състав заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио, представя поредица от малко познати творби – откъси от Missa brevis (Kleine Orgelmesse) от Хайдн, "Un astro nuovo“ от Бетовен, както и моцартовите "Qui presso a Te“, "Benedictus sit Deus“ и "Scande coeli limina“.

Публиката ще може да се наслади също на прекрасния солов мотет "Exultate Jubilate” за сопран и оркестър, който 16-годишният Моцарт пише по време на пътуването си до Милано през 1772 година за постановката на операта „Лучио Сила”. Творбата е създадена за известния по онова време италиански певец-кастрат Венанцио Рауцини, а музикалната фактура изисква от солиста брилянтна техника и умело владеене на динамичната амплитуда. 

Финален акцент на програмата е частта "Laudate Dominum” от месата Vesperae Solennes de Confessore – последната църковна творба, която Моцарт пише в Залцбург, преди да се премести във Виена през 1781 г. Нежната мелодия в сопрана напомня на оперна ария за любовта. Соловият глас сякаш плува над хоровата и оркестровата звучност, като ни показва божествения талант на композитора да пише за човешкия глас.

Записите са реализирани от Канал TV1 и се излъчват с тяхното любезно съдействие. Концертът се състоя на 20 април 2016 година в рамките на „Европейски музикален фестивал”.

Линк: https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria/posts/3121998054509646?notif_id=1590042973359170¬if_t=live_video_schedule_broadcaster

Предстоящото излъчване е включено в инициативата "Заедно в кризата", чийто седмичен афиш можете да откриете ТУК

Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ трябваше да се проведе в периода март – май т.г., като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата, но бе отложено за есента.