НДК открива „Платформа А6

НДК открива „Платформа А6", подходяща и за класически концерти, съобразно мерките срещу короновируса

Говори Борислав Велков – председател на Съвета на директорите

Националният дворец на културата в София открива единственото външно покрито мултифункционално пространство „Платформа А6", което цели да съхрани културните събития, осигурявайки възможност за провеждането им при спазването на всички противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавируса. То е разположено в парка зад Двореца, в непосредствена близост до вход А6. Пространството бе тествано миналата година като лятна културна сцена на открито, а сега се надгражда и в място за провеждане на всякакъв тип събития, вкл. конгресно-конферентни прояви, срещи, семинари, уъркшопи, корпоративни събития и др. „София има нужда от повече летни сцени, за да се развива тази фестивална култура на събития на открито. през лятото по-голямата част от културните институти в Европа и света изнасят дейността си по този начин”, заяви председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„Платформа А6" ще бъде подходяща за провеждането и на концерти с класическа музика, за които се изискват определени условия. „При озвучаването на класическата музика има малко по-специфична обработка и предоставяне на звука до публиката”, поясни Борислав Велков. „Предвидили сме т.нар закъснители, за да може всички, които седят по-назад, да чуват добре”, допълни той. В ефира на Класик ФМ радио Велков посочи още, че се предвиждат сериозен брой концерти с класическа музика, като такива са провеждани и през миналата година. „Тази година ще се опитаме да направим календара за класическа музика регулярен. Тъй като платформата ще остане до 1 октомври, ще се постараем до тогава да имаме навън един летен сезон с класическа музика”.

Публиката е отлично информирана за мащаба и рисковете от инфекциозното заболяване, което доведе до тежки икономически последствия за културната, конгресна и развлекателна индустрии. Аудиторията ясно променя поведението си по посока на категорично спазване на социална дистанция, което подлага на сериозно изпитание досегашните базови дейности на НДК. Борислав Велков счита, че „Платформа А6" създава условия на безопасност за посетители, артисти и партньори и отговаря на действащите разпоредби във връзка с обстановката. „50% на открито означава 550 места, което е средна цифра за софийските зали. Съоръжението е изключително мащабно за нашите стандарти с добро сценично оборудване при всички мерки за сигурност....Покритото пространство е с площ 1 200 кв.м., а сцената е 18 х 8 - достатъчно голяма, за да има отстояние и да спазим мерките между артистите на сцената. Останалата част от 1000 кв.м. е достатъчна за подреждане на столове и спазване на дистанция... Пространството може да се адаптира колкото е необходимо и колкото билети са продадени...Ще има шахматно разпределение на столовете при седящите събития, като се осигурява видимостта, необходимата дистанция и артистите на сцената няма да  виждат празни редове. Усещането и химията между публика и артисти, както и цялото преживяване, е много важно”, подчертава председателят на Съвета на директорите на НДК. По думите му, „Платформа А6" е предназначена за „всички културни оператори, които са затруднени и търсят сцена или зала. Това е обща споделена възможност, за да не спира културния процес в столицата.... Нашата голяма битка е събития, които са преместени, отказани или на ръба на отказване, да бъдат пренасочени навън, тъй като на открито могат да се проведат и конгресни, конферентни събития и това става много бързо”. „Платформа А6" ще подпомага и развитието на втора открита сцена – тази в подлеза пред входа на Театър Азарян, която също ще се превърне в част от проекта.

Националният дворец на културата е център за провеждане на културни и конгресни събития със статут на 100% държавно търговско дружество, което се развива и оцелява, без да получава субсидии от държавата, оперирайки изцяло на пазарен принцип. Негативните икономически последствия за НДК от спирането на работата в целия събитиен и културен сектор в национален и световен мащаб, са значителни. „На 8 март затворихме НДК за посетители и организатори на събития. Финансовите загуби са огромни -около 300 000лв. от конгресни, 600 000лв. от културни и забавни събития. Много е трудно да се спрат разходите с изпреварваща скорост и са натрупани големи задължения към предишни доставчици”, коментира Борислав Велков. „Държавата ни подкрепи, тъй като кандидатствахме по мярката „60/40”. Междувременно водим преговори с Фонда на фондовете за усвояване на инвестиционен и оборотен кредит /с много ниска лихва и голям гратисен период/, с който да съживим дейността си и да инвестираме в някои пространства и активности, които смятаме, че биха били търсени пазарно в културния сегмент в следващите 1-2 години”, добави той.

Председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков разкри и какви предизвикателства посреща институцията, която управлява, в условията на пандемия, как аналогични културни средища се справят с трудностите и кога Националният дворец на културата ще отвори широко и безопасно вратите си за всички. Чуйте отговорите в цялото интервю на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.