Директорът на Националната библиотека на прага на 24 май: “Работим приоритетно за дигитализиране на музикалните ни издания”

Директорът на Националната библиотека на прага на 24 май: “Работим приоритетно за дигитализиране на музикалните ни издания”

Интервю с доц. Красимира Александрова

„Имаме спечелен проект за дигитализиране на музикалните ни издания. Това не е правено досега. Работим приоритетно в тази посока”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова. По думите й, „голяма част от музикалните ни издания са единствени екземпляри, които се съхраняват само при нас. Има срокове, които трябва да спазваме. Започнахме дигитализацията на колекция от 1000 екслибриса, която скоро ще може да бъде използвана по електронен път. Посоката на нашите мисли и действия е към онлайн комуникациите и разкриване на нашите ресурси чрез дигитални форми”.

Директорът на Националната библиотека сподели и мнението си около проекта за промени в Закона за ДДС, според който този данък за заведенията и за книгите ще бъде намален от 1 юли и ще остане 9 процента до края на следващата година. Какви възможности ще разкрие тази промяна пред библиотеките? „Темата върви в общественото пространство от много години. Това е очаквано решение от всички издатели. Съобразяваме се с разпоредбите на Закона за депозита. Това до голяма степен ще подпомогне коректността във взаимоотношенията и изпълнението на изискването на закона и издателите ще бъдат по-спокойни по отношение на работата си с библиотеките; ще могат да предоставят обем от издания, които да бъдат полезни. Комуникацията между автор, издател и библиотека е много ясно регламентирана и това са взаимно свързани компоненти, които са много важни за нашето културно пространство и пребиваването на книгата в обществото. Надявам се, че това ще облекчи и ще бъде глътка въздух за издателите, а съответно ще подпомогне и дейността на библиотеките да могат да ползват по-големи отстъпки при откупките, които правят. Времето ще покаже”, коментира доц. Александрова.

Припомняме ви, че на 11 май бе отбелязан професионалния празник на българските библиотекари.  Денят на светите братя Кирил и Методий е и патронен празник на Националната библиотека, която носи техните имена. Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, народният представител и член на Комисията по култура и медии Емилия Милкова. Но вместо тържества, културното средище организира Национален онлайн форум на тема „COVID-19: отговорът на библиотеките". Той обединява представители на обществените библиотеки и сродни институции да споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно- информационни инфраструктури и предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период. Пандемията попречи или спомогна за работата на библиотеките? „Колегите библиотечни и информационни специалисти работиха много активно, като съобразихме нашата дейност с всички санитарни изисквания. Голяма част от колегията работеше дистанционна, друга- на места. Извършват се и вътрешни дейности, за които все не оставаше време..., които остават невидими за външните потребители”, посочи доц. Александрова. Тя подчерта, че преориентирането към осигуряване на достъп до дигитални ресурси на Националната библиотека е дало положителен резултат. За 1 седмица са заявени 440 онлайн регистрации за читатели, а онлайн справките и предоставянето на документи надхвърли 4400.

В момента на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото”, посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото”, с  включени оригинални илюстрации, придружаващи първото цялостно издание на „Под игото” от 1894 г. На 24 май 2020г. ще бъде открита виртуалната изложба „Иван Вазов в Националната библиотека: Документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите „Български исторически архив" и „Ръкописи и старопечатни книги". Читателите ще могат да разгледат и  онлайн поредицата „Перли в Короната", която разказва любопитни и занимателни истории за документи, притежание на Националната библиотека, като навръх празника ще научат повече за Хърватския глаголически молитвеник. А в онлайн рубриката „Духът на словото" - поредица от всекидневни виртуални срещи с изтъкнати български поети и писатели, акад. Антон Дончев ще отправи послание на 24 май – защо е важно да се чете. В София ще се проведе и поднасяне на цветя от служители на Библиотеката на паметника на светите братя Кирил и Методий. Продължават и международните инициативи на Националната библиотека, която ще гостува в Подгорица, Черна гора с изложбата си „Книги, посоки, публики". Официалното откриване е на 25 май в заседателната зала на Община Подгорица. Изложбата представя знакови документи от фондовете на Библиотеката. Събитието се организира под патронажа на Н.Пр. Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Черна гора и Иван Вукович, кмет на Подгорица.

Във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, директорът на Националната библиотека пожелава „един празник, изпълнен със смисъл и удовлетворение. Книгата доказа, че е изключително необходима. Нейното присъствие е ясно очертано и регламентирано в моменти на криза. Моменти, в които всеки сам остава със себе си и негов близък приятел и съветник е именно словото”.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий"  доц. Красимира Александрова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.