Фестивалът „Софийски музикални седмици“ 2020 се премества за есента

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ 2020 се премества за есента

„Фестивал на репертоара и разнообразието“

На 23 май в продължение на 50 години, по традиция, се откриваше фестивала „Софийски музикални седмици“. Кризата в културния сектор, причинена от пандемията Covid – 19, засегна и един от най-старите музикални форуми у нас.

„Фестивалът ще бъде преместен за периода 5 - 30 септември 2020“, сподели в телефонно интервю за „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“ Момчил Георгиев, програмен координатор на международния музикален фестивал. „Разбира се, разчитаме на благоприятно развитие по отношение на карантини, самолети, достъп до залите на закрито.“

Над 40 събития включваше предварителната програма на фестивала, но сега се налага съкращаване на бройката, съобразено с новите условия и възможностите на българските артисти, които живеят извън България, да пристигнат в този период у нас. „Ще има събития на открито и онлайн, но в никакъв случай не и преобладаващата част. Смисълът на един фестивал е да бъде празник за публиката и изпълнителите. Без срещата между тях той не би бил истински. Другото би било използване на един виртуален канал, който е по-скоро информативен, отколкото да се осигури съпреживяване, какъвто е смисълът на изкуството. “

Момчил Георгиев коментира пресконференцията на министъра на културата Боил Банов от 11 май, в която той не спомена фестивалите в България. „Все още няма яснота относно финансирането на фестивалите. Това, което до този момент беше планирано, е сумата от 1 милион и 200 000 хиляди лв. В предни свои изяви министър Банов обеща тези средства да останат непокътнати. Така или иначе, ние смятаме, че фестивали ще има започвайки от лятото на различни места в България.„Летният период е изключително важен. Това е времето, в което ние трябва да отидем при публиката, а не тя при нас, а след това вече да я поканим и в концертните зали“.

Припомняме ви, че „Софийски музикални седмици“ удостои Класик ФМ радио навръх 25-тия му рожден ден с почетен плакет за приноса на медията към развитието и разпространението на съдържанието и идеите на фестивала. „Партньорството с Класик ФМ е доста дълго, много ползотворно и в логистично, и в художествено отношение и се надявам да продължим по този начин, защото за нас това сътрудничество е изключително важно”, подчерта Момчил Георгиев.

Какво да очаква публиката от есенното издание на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“ 2020 можете да чуете от интервюто на Радостина Узунова с Момчил Георгиев, разположено в звуковия файл под снимките вляво.