Оперният певец Валентин Пейчинов след Covid-19: “Сега се боря да мога да дишам”

История от първо лице

“Моят глас може би се е променил от това, което преживях”, сподели в ефира на Класик ФМ радио българският оперен певец, педагог и продуцент Валентин Пейчинов.

“Половината ми дробове не работят и не знам дали това може да се възстанови”, добави той. Такъв е резултатът от сблъсъка на талантливия българин с коварния коронавирус.  

Изтъкнатият бас завършва Музикалната академия в София със златен медал. По-късно  се присъединява към Американския оперен център към Джулиард скуул по препоръка на италианския композитор Джан Карло Меноти . Така се установява в САЩ, където участва в редица оперни продукции, голяма част от които са излъчени по National Public Radio.

За три дни състоянието на Валентин Пейчинов сериозно се влошава и той е приет в спешното отделение на Болница Линекс Хил- Ню Йорк . “Едва чувах какво ми се говори”, отбелязва оперният изпълнител, който през 2000г. става солист на Метрополитън опера. По думите му, лекарите са прочели заупокойна молитва за него, но впоследствие са положили усилие да го спасят. Гласовитият българин изпада в кома за 8 дни и е поставен на изкуствено дишане. Престоят му в болницата продължава, бидейки свързан с всички медицински апарати. Негови спътник става безсънието. “Мислех, че на следващия ден ще бъда само статистика”, подчертава Пейчинов. “Не можех да ставам. В първите 24 часа голяма мускулна маса изчезва. За кратко време губи около 30 кг. Храната се влива интравенозно чрез системи. “Нямах представа за разстоянието още- ужасно беше. Не можех да държа чаша вода. Мислех, че я изсипвам в устата ми, а тя се изливаше върху корема ми”, признава той. “Бях много разстроен, тъй като нямах никаква връзка с близките ми- нито можеха да ме посещават, нито можех да им се обадя. Нямах представа какво става. Мислех, че са ми прекъснали телефона, че съпругата ми е починала и че съм заразил приятелите си. Три дни преди да ме изпишат съпругата ми се обади жива и здрава и нито един от приятелите ми не се е разболял и тогава съм плакал с глас от радост...Когато ме отвързаха, една дума ми идваше наум и това е “свобода”, допълни Пейчинов.

Оперният певец,  получил множество положителни отзиви в Щатите и по света за ролите си на Атила, Базилио, Фиеско, Рамфис, Закария и др., е бил солист в световната премиера на 13- та симфония на Шостакович "Баби Яр" в Ню Йорк, по повод 65-ата годишнина от клането в Баби Яр. Изпълнението му е описано от “Ню Йорк Таймс” като "зашеметяващо изпълнение".

Валентин Пейчинов научава по време на болничния си престой, че едва всеки пети успява да се спаси от битката с Covid-19. “Нямам представа къде съм привлякъл този вирус върху мен”, коментира басът. “Последният град, в който бях в чужбина, беше Ухан, но се прибрах в Ню Йорк през септември- много по-рано от началото на епидемията. Никой от хората, с които се виждах, не е заразен. Някои го изкарват много лесно - на крак, малко температура и така минава. Може би имунната ми система е отслабнала от много работа. Има дни, в които не съм излизал по цяла седмица и съм преподавал по 10,12 или 14 часа, особено в чужбина”, добави той.

Като пациент от началото на пандемията, Пейчинов се превръща в един от най-дългостоящите в болница - над 3,5 седмици.  Вирусът атакува първо дробовете, а и бъбреците на оперния певец. “Сега се боря да мога да дишам. Правя упражнения, ходя интензивно по 2-3 часа, но се изморявам на 200-300 метра. Все едно дробовете ми са в клещи и поемам малко въздух и  не мога повече. Дано имам късмет да се възстановя и да мога да дишам нормално”, каза още Пейчинов. Препоръката му  към слушателите на Класик ФМ е “да седят на слънце, да правят слънчеви бани и да дишат чист въздух. Да бъдат навън, но спазвайки мерките”.

Докато се възстановява, Валентин Пейчинов вече преподава по интернет. “Гледам да съм стриктен – без да се претоварвам, по 2-3 души на ден....”, заявява основателят и артистичен директор на Vocal ProductionsNYC , Corp и на "The Vаlentin Peytchinov Vocal Studio " в Ню Йорк. “Не ми препоръчват да пътувам изобщо, но ако ми разрешат, искам да видя България. Много ми липсва и да видя близки и приятели и да не работя”, посочва даровитият музикант. Въпреки това, е убеден в едно- “Аз живея за музиката!”

Кое произведение на Бетовен е първото, което чува и му дава енергия, след като е изписан? Какъв музикален фестивал е избран да ръководи? След битката за живот, и състоянията, през които преминава, разказва българският оперен певец и педагог Валентин Пейчинов в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.