Ина Кънчева и Хор на софийските момчета изпълняват творби на виенските класици

Първата част ще видите и чуете на 20 май, сряда, от 20:00 ч. в социалната мрежа, а втората част- на 27 май от 20 ч.

През тази седмица продължава рубриката „Музика за всички“, в която на Facebook  се излъчват online записи от предишни издания на „Европейски музикален фестивал” и други събития на „Кантус Фирмус”.

На 20 май, сряда, от 20:00 ч. представяме първата част от концерт на оперната прима Ина Кънчева (сопран) с Хора на софийските момчета и Оркестъра на Класик ФМ радио. Програмата съчетава светска и духовна музика от виенските класици, като основният акцент пада върху творчеството на Моцарт. Концертът започва с увертюра „Театралният директор”, а след това се редуват арии из оперните шедьоври „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“ и „Дон Жуан“, както и хорови мотети от Йозеф Хайдн и Лудвиг ван Бетовен. Хорът на софийските момчета участва с разширена формация от момчета и младежи до 18 г. Под вещото ръководство на проф. Адриана Благоева те изпълняват творбите с много майсторство и прецизност. Част от пиесите са адаптирани за концертното изпълнение от композитора Атанас Атанасов, който участва в записа като органист. На диригентския пулт е маестро Георги Димитров – музикант с усет и разбиране за вокалното творчество на класиците.

Записът е реализиран от канал ТВ1 и се излъчва с тяхното любезно съдействие. Събитието се състоя през април 2016 година в рамките на „Европейски музикален фестивал”.

Известно е, че Ина Кънчева има специално отношение към музиката на Моцарт. Тя майсторски пресъздава на сцената много от оперните героини на твореца. Освен това певицата инициира издаването на детската книга „Приказка за вълшебната флейта“, която помага на малчуганите да навлязат в удивителния свят на операта чрез текст, илюстрации и музика.

Втората част от концертната програма с участието на Ина Кънчева ще бъде излъчена на 27 май от 20 ч. Тогава публиката ще може да чуе откъси от Missa brevis от Хайдн, както и забележителните мотети на Моцарт  Exsultate, Jubilate и “Laudate Dominum”.    

Линк: https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria/posts/3114677905241661?notif_id=1589793241023519¬if_t=live_video_schedule_broadcaster

Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ трябваше да се проведе в периода март – май т.г., като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата, но бе отложено за есента.