В Кралската опера шият предпазни облекла за медици

В Кралската опера шият предпазни облекла за медици

Какъв е примерът в България?

Екипът от костюмографи на Кралската опера (ROH) създадоха цяла гама от лични предпазни средства, включително облекла и шапки за местните структури на Националната здравна служба на Великобритания и благотворителни организации от цялата страна. Дизайнерите работят от домовете си, като използват официалните цветове на службата и се снабдяват с материали чрез онлайн проекти за групово финансиране. Готовите артикули са доставени от служителите на Националната здравна служба по цялата територия на Великобритания. Служителката, която отговаря за гардероба на балета в “Ковънт Гардън” Керин Марът посочва: „За да бъда полезна докато стоя у дома, реших да помогна на Националната здравна служба, използвайки уменията си в шиенето, и направих няколко предпазни облекла. Толкова съм доволна, че сега те са изпратени и се използват от медицинските специалисти от институцията, както и в домове за възрастни. Те знаят как да се свържат с мен, ако имат нужда от още облекла!"

Всички, които участват в тези доброволчески начинания, са работещи в Кралската опера на пълен на пълен работен ден и на граждански договор, но в момента стоят у дома, съгласно разпоредбите на правителството. По думите на Алекс Биърд, главен изпълнителен директор на “Ковънт гардън”, „прекрасно е да видим как служители на Кралската опера в Лондон подкрепят лицата, работещи на първа линия, медици и линейки в борбата срещу коронавируса. Те са невероятен екип и ние се гордеем с това, което правят”.

Припомняме ви, че подобен пример за съпричастност в дни на изпитания показаха и от ателието за костюми на Държавна опера —Бургас. Към началото на април тази година екипът им отчете предоставяне на повече от 5300 предпазни маски на Общинския кризисен щаб, както и на болнични заведения и институции, сред които Отделението по Трансфузионна хематология на УМБАЛ — Бургас, откъдето изпратиха и благодарствено писмо.