Метрополитън опера прави съкращения, за да се справи с кризата

заради пандемията

Метрополитън опера освободи временно 41 свои служители. Те работят в отделите на театъра, които отговарят за художествената дейност, продукцията и маркетинга. Това се е наложило, заради пандемията от новия коронавирус и последвалата неблагоприятна икономическа ситуация, в която сега се намират всички оперни институции в засегнатите страни по света, от които Мет в Ню Йорк не прави изключение. Временно уволнените ще получат трудово възнаграждение за две седмици и уверенията на ръководството, че по-късно отново ще бъдат наети. За 11 други служители от 237-членния състав на администрацията също ще има промени – те остават на работа, но с намалено работно време. Новите мерки бяха оповестени през миналата седмица, въпреки че до скоро ръководство обявяваше, че съкращения в персонала няма да се налагат.

„Много е трудно да се направи бюджет, когато имате толкова много несигурност в календара и при положение, че сценичните изкуства ще бъдат последния бизнес, който ще се завърне обратно…”, заяви преди няколко дни генералният мениджър на операта Питър Гелб, цитиран от The Violin Channel.Той допълни, че въпреки голямата неяснота за есента на 2020г., когато би трябвало да започне новия сезон, все пак има някаква надежда: „Все още продаваме билети за следващия сезон, но очевидно есента в този момент е застрашена... Ще трябва да се вземат трудни решения през следващите седмици относно отварянето... И може би благодарение на някаква чудотворна ситуация ще можем да се завърнем през есента“, каза още той.

През изминалите критични два месеца, след принудителното затваряне на театъра през март, дейността му в мрежата се радваше на широка популярност – десетки излъчвания на постановки от архивите, включително и големия директен онлайн концерт на звездите на театъра от 25 април, сред които бе и българката Соня Йончева. Заради всичко това, компанията има 15 000 нови платени абоната на видео услугата при поискване, пише The New York Times, но пък е загубила около 60 милиона долара, след спирането на живите представления от сцена. Метрополитън опера всъщност е най-голямата организация за изпълнителски изкуства на територията на САЩ, чийто бюджет възлиза на 308 милиона долара годишно.