Римската опера възобновява спектакли на открито

През юли

В интервю за „Кориере дела Сера“ интендантът на Римската опера Карло Фуортес разкри плана на институцията, която ръководи, да изнася представления на открито от юли 2020г. Спектаклите, планирани от вече два месеца, бяха спрени заради коронавируса. След като обичайната сцена при Термите на Каракала бе изключена като възможност за провеждане на спектакли, новото пространство, което бе избрано, е Пиаца ди Сиена в римския парк Вила Боргезе - място, на което обикновено се провеждат спортни мероприятия, като например състезания по конна езда.

При стриктно спазване на мерките за физическа дистанция и с използването на лични предпазни мерки постановките на Римската опера ще могат да бъдат наблюдавани от 1000 души в т.ч. публиката, артистите и техническия състав. „Най-накрая, възобновяваме дейността си по начин, съвместим с въведените норми от Научно-техническия щаб към италианското правителство- спектакъл на открито до 1000 души, включително артисти и публика“, посочва Фуортес.

Първото очаквано заглавие ще бъде „Риголето“ от Джузепе Верди и ще бъде дирижирано от Даниеле Гати. В певческия състав откриваме имената на Лука Салси, Роза Феола и Виторио Григоло. Продукцията, чиято премиера се е състояла в Амстердам през 2017г.,  режисирана от Дамяно Мичилето. Засега не е посочена конкретна дата за тази постановка, но от Римската опера планират да поставят на открито и още едно оперна заглавие- „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини.