Щатскапеле Берлин чества 450 години с 15 компактдиска

По повод юбилея

Историята на Щатскапеле Берлин започва през 1570г., когато бранденбургския благородник Йоахим II решава да създаде оркестър за своя двор. От тогава съставът претърпява редица промени (Фридрих II го приобщава към Пруския кралски двор), а през редиците му преминават редица музиканти, сред които композиторът Карл Филип Емануел Бах. Списъкът с главните диригенти също е впечатляващ- от композиторите Спонтини, Майербер, Николай до Рихард Щраус, Ото Клемперер, Ерих Клайбер, Херберт фон Караян и Даниел Баренбойм.

За да отбележи 450-та годишнина на Щатскапеле Берлин, звукозаписната компания Дойче грамофон издаде кутия с 15 диска, която обхваща записите на оркестъра от 1916г. до 2012г.. Някои от тях са легендарни, други са неиздавани и произлизат от студийни радиозаписи или плочи с изпълнения на живо, ремастеризирани с най-съвременните технологии. Всеки компактдиск обособява творчеството с определен маестро, като към горепосочените петима след Рихард Щраус, се добавят имената на Вилхелм Фуртвенглер, Серджу Челибидаке, Пиер Булез, Зубин Мета и др. Симфоничният репертоар обхваща както произведения от Виенския класицизъм, така и от романтизма /Брамс, Брукнер, Малер/ и достига до модернизма /Р.Щраус, Регер, Шьонберг/, докато оперният репертоар е застъпен до голяма степен с творбите на Вагнер.

Уинкалният звукозаписен проект е осъществен с финансовата подкрепа на  приятелите и спомоществователите на Щатскапеле Берлин. Той е придружен от книга със 180 страници, която изследва записите, включени в кутията. Прологът към анализа е дело на настоящия главен диригент на състава Даниел Баренбойм. В съдържанието се открива и пълната хронологията от събития в 450-годишната история на оркестъра.

“Щатскапеле Берлин може да погледне назад към дългата си и необичайно богата история, продължила вече четири века и половина. Около сто години от тази история са документирани под формата на многобройните записи на оркестъра, започващи от първите дни на грамофонната технология и отвеждащи ни до наши дни. Да бъда част от тази уникална традиция и да се озова в компанията на толкова много легендарни диригенти е нещо, което не е само голяма чест, но и ме задължава да продължа да предоставям нови идеи, които ще помогнат на Щатскапеле Берлин да се развива в артистичен план”, заявява Даниел Баренбойм.