На 9 май Софийската филхармония поздравява Европа с нейния химн, записан по новите правила за социална дистанция

93 оркестранти и хористи

93 оркестранти и хористи на Софийската филхармония се включиха в изпълнението на Европейския химн, като всеки един от тях записа своята част в дома си. Маестро Найден Тодоров записа своята част пред монументалния стенопис на Йоан Левиев “Човекът и мирът” в зала 8 на НДК - творба, чието послание отново е свързано със свободата и единството и ценностите, които ни обединяват, особено в дни като днешните.

Известен като "Ода на радостта", химнът е част от Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Той пише произведението, вдъхновен от едноимената поема на Шилер. През 1972 г. Съветът на Европа приема „Одата на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на ЕС за официалния химн на Европейския съюз. На универсалния език на музиката, този химн изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Партньори на проекта са НДК и БНТ. Заедно трите институции доказват, че обединението може да ни донесе само позитиви. Видеото е по идея на Найден Тодоров, режисьор е Стефан Стефанов, а изпълнителен продуцент на проекта е Кристина Матеева от БНТ.

Същевременно, по случай Деня на Европа на 9 май 2020 г. посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, акредитирани в България, създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българския народ.

Във време, когато целият свят е изправен пред най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам, общото послание подчертава същността на Европейския съюз, нашия съюз: мир, свобода и солидарност.

Видеоклипът, който започва с думи на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, ще бъде публикуван в социалните медии на Министерството на външните работи и на посолствата на Европейския съюз в София в събота, 9 май в 10 часа.

Денят на Европа, честван всяка година на 9 май, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж френският външен министър по това време Робер Шуман споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи немислима войната между европейските народи. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.