Концерт за три пиана и Музикална шега от Моцарт представя  „Кантус Фирмус” на 6 май

Концерт за три пиана и Музикална шега от Моцарт представя „Кантус Фирмус” на 6 май

От 19:30 ч. продължава рубриката „Музика за всички“ в социалната мрежа

На 6 май, сряда от 19:30 ч. продължава рубриката „Музика за всички“  с излъчване online на записи от събития на музикална агенция „Кантус Фирмус“.  Предстои премиера на втората част от концертната програма „Моцарт х 3” с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров.  Тази програма бе представена на 29 март 2017 година за откриването на „Европейски музикален фестивал“ 2017.

В началото публиката ще чуе оркестровото дивертименто „Музикална шега“ (Ein musikalischer Spaß) от Моцарт, в което композиторът прави музикална пародия на своите бездарни колеги от 18 век. В пиесата можем да чуем музикални грешки, които са специално написани от Моцарт за забавление,  като например  фалшиви ноти, неправилни хармонии, еднообразни пасажи с гами и други похвати, с които великият гений осмива посредственото творчество. 

Второто произведение, което ще звучи на 6 май е забележителният и рядко изпълняван Концерт за три пиана и оркестър във фа-мажор, К. 242 от Волфганг Амадеус Моцарт . Една от трите клавирни партии се изпълнява от  виртуозния Георги Черкин, който празнува имен ден в деня на излъчването. Другите двама солисти са чаровната Виктория Василенко, победител от конкурса „Дж. Енеску” през 2016 г., както и диригентът Григор Паликаров, който поема ролята и на пианист.  Припомняме, че Моцарт пише концерта за три пиана през 1776 година и в онази епоха е било обичайна практика композиторът да свири на пианото и едновременно с това, да дирижира от мястото си. А богатата диригентска кариера на  Григор Паликаров се допълва от множество негови изяви като пианист и композитор, за които е удостояван с редица награди от международни конкурси.

Телевизионната реализация на двата записа е на TV 1 Channel. Благодарим за възможността да я излъчим!

Линк към публикацията: https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria/posts/3076254525750666?notif_id=1588579394284600¬if_t=live_video_schedule_broadcaster

Освен във Facebook, записите на двете произведения от Моцарт могат да се чуят и в новия YouTube канал на „Кантус Фирмус” с премиера отново на 6 май от 21 часа. 

https://www.youtube.com/channel/UCLHyzhYxAsi0LzsAT7X-YPQ

Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ трябваше да се проведе в периода март – май т.г., като част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата, но бе отложено за есента.