Австрия ще разреши репетициите на оркестрите от 1 юни 2020г.

юни 2020г.

Австрийският министър на културата Вернер Коглер и държавният секретар по културата Улрике Луначек обявиха плановете за постепенно възстановяване на културния живот в Австрия. Според мерките, в музеите, библиотеките и кината на открито трябва да се спазват правилата за физическа дистанция, наложени за избягване на зарази, както и задължително използване на лични защитни предпазни средства.

Стана ясно, че от 1 юни 2020г. оркестрите ще могат да започнат своите репетиции. Разрешението важи и за музикални, певчески и танцови формации. Изрично се посочва, че те трябва да репетират с възможно най-малък брой участници, като например един танцьор да работи с един хореограф. Все още, въпросът за отварянето на концертните зали и оперни театри за публиката остава без отговор. От друга страна, Коглер, който е и вицеканцлер на Австрия, обяви, че вече са платени повече от 400 000 евро от сумата от 5 млн. евро, която бе предвидена от правителството за помощи за артистите. Същевременно властите продължават да анализират възможностите за увеличаването на този финансов ресурс през следващите седмици.

Големите концертни прояви и фестивали продължават да бъдат забранени поне до 31 август “по очевидни причини, които всеки може да разбере”, заяви Коглер. По думите му, съществува възможност да се направи изключение по отношение на Залцбургския фестивал, който през тази година се очаква да отбележи своя 100-тен юбилей в периода 18 юли -30 август.