Йонас Кауфман и Людовик Тезие с апел към Европа

Инициираха петиция

Немският тенор Йонас Кауфман и френският баритон Людовик Тезие инициираха петиция в подкрепа на музикалното изкуството на Стария континент. Те се обръщат към политиците от Европейския съюз и европейските правителства и призовават самите граждани да реагират, като положат подписа си в платформата change.org. Техният апел е към всеки, който милее за тоновото изкуство тъкмо сега в „лицето на катастрофата“, произтекла от затварянето на оперни театри и концертни зали. Те приканват да се подпише петицията, за да се изрази подкрепа към идеята за „едно общество, в което красотата и културата не трябва да изчезват, и за една Европа, която е длъжна да запази най-красивото наследство на собствената си цивилизация – Изкуството“. 

Според Кауфман и Тезие, онлайн излъчванията на опера и концерти, принудително наложили се в условията на пандемия, са само бегла замяна на истинското изкуство. А то, изкуството, е дълбоко свързано с „нашите театрални сцени, които вече две хилядолетия все още не са се износили и настоящата дигитализация, както изглежда, е само един великолепен заместител на крехката емоция.“ Те казват: „Ние, артистите, сме крехки, следователно и светът на операта е крехък…“ „Излъчванията в интернет, услужливо предлагани от големите театри по време на ограниченията, но също и от участващите артисти – да не го забравяме – са само един целесъобразен ход срещу мащаба на катастрофата, изразяваща се в серия от отмени, и то най-вече без никакво обезщетение при всички договори на артистите. Очевидно успехът, който тези предавания срещат, парадоксално свидетелства за привързаността на обществеността към „живото изкуство“.

Апелът е публикуван на пет езика /английски, немски, френски, италиански и испански/, а още в началото обръщението гласи: „Към Европа“. Всъщност, не само Европа, но и целия свят, защото това е апел към хората, които споделят „нашето музикално братство и оценяват истинската стойност на това, което ние всеки ден даваме на обществото ни“, казват двамата световноизвестни оперни певци. Те, обаче, не се застъпват само за солистите, но и за всички онези „професионалисти от сценичните изкуства – сега сериозно застрашени, чиято дейност така естествено е проникнала живота, че дори не го осъзнаваме. Подкрепете артистите, подкрепете една идея за Живот, която помага на Живота!“, завършват Йонас Кауфман и Людовик Тезие.