Людмил Ангелов с повече време за свирене в условията на извънредно положение

на извънредно положение

Людмил Ангелов прекарва времето на извънредното положение във Варна. Това е градът, в който е роден, но е живял там само първата година от живота си. Неговата голяма мечта – да се установи в морската ни столица, е на път да стане реалност благодарение на едно много щастливо събитие. Във Варна Людмил Ангелов среща своята сродна душа и сключва граждански брак в края на  месец март. „Това ми дава възможност да се върна към корените си и към един град, който обожавам и контактът с морето, по което винаги съм тъгувал“, това сподели пианистът в телефонно интервю за „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“.

„Сега  имам повече време за свирене. Колкото и да звучи куриозно, като че ли се върнах в младежките си години, когато можех да свиря по 7-8 часа на ден“, „Спокойствието, че можеш да работиш без да си притиснат от предстоящ концерт, ми дойде като балсам за душата. Последните ми няколко години бяха изключително натоварени и това, което сега се случи и ни принуди да си стоим вкъщи, за мен е прекрасна възможност да си почина, отдъхна, и когато концертният живот бъде възстановен, да се върна с нови сили на сцената “. Годовски и Мелцер са композиторите, върху които работи в момента. През юни следващата година има планиран звукозапис за компанията Naxos на два клавирни концерта от полския композитор Мелцер с Балтийската филхармония в Гданск. Припомняме ви, че с този оркестър през 2014 година Людмил Ангелов осъществи премиерното изпълнение и първия запис на считания за изчезнал концерт за пиано на Мориц Мошковски.

Миналата седмица Людмил Ангелов трябваше да бъде в Полша като част от журито на предварителния кръг на Международния конкурс за пианисти на името на Шопен, но както и много други събития и той се отложи за есента. За есента се отложиха и двата концерта от цикъла „Людмил Ангелов свири Шопен“, включени в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2020.

„Всички имаме нужда от време за размисъл, пречистване, преоценка. Колкото и да е лош този Covid – 19, той има своята роля, може би това е един божествен знак за това да преосмислим поведението си, стойностите си, морала си.“

За онлайн обучението в НБУ, където е почетен професор и редовно организира майсторски класове, и за нов клавирен онлайн конкурс, в който е поканен да журира, разказва повече брилянтният пианист Людмил Ангелов в интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковите файлове под снимката вляво.