Проф. Виктор Чучков вдъхва надежда в борбата с коронавируса с “Усещане за България”

Поздравява българските медици

В тези дни на изпитания известният български композитор и пианист проф. Виктор Чучков направи авторско изпълнение, което събра многобройна публика в интернет. Клипът, публикуван в мрежата за видеосподеляне YouTube, носи заглавието „Усещане за България“, а музиката е парафраза на „Полетът на бръмбара“ от Николай Римски-Корсаков, създадена от полския джаз музикант Константин Виленски. Проф. Чучков разкри подробности около използваните кадри във видеоклипа, някои от които самият той е заснел. „ Идеята на клипа беше да го нарека „Контравирус”. Исках да смеся това чувство на нашата самота в момента с мисълта за прелетяване над една красива България, но не само над природата, морето и планините, а и над всичко хубаво, което понякога и донякъде не осъзнаваме. Целта е да влее оптимизъм и самочувствие. С това исках да изразя своята голяма благодарност на много лекари, които се себеотдават, за да ни помагат в момента”, сподели изтъкнатият музикант, в чието семейство има 8 лекари. „Ние (българите) не вярваме, докато не видим. Малко сме по-лекомислени. Младите са много интелигентни и ходят с маски, но има и други, които казват, че на тях няма да им се случи.... Нов свят с нови навици. Мисля, че кризата ни прави по-умни и по-добри”, допълни той.

Според проф. Чучков, музиката и медицината са взаимно свързани. Изявите в творческия му път по света – от Холандия до Бразилия са минавали под знака на различни медицински организации. В качеството си на композитор той създава и музиката към 7 филмови продукции за Червения кръст. „Изразявам възхищението си към тези медици и приятели от целия свят, които обичат България. Нека не звучи патриотично. Ние сме тук, другите са в собствената си страна, а някак си всички сме обединени от този проблем. Акцентът е чистата душевна връзка с хуманността”, подчерта проф. Чучков. В ефира на Класик ФМ той сподели, че поддържа контакт и със свои колеги и приятели в чужбина, сред които и фамилията на композитора Енио Мориконе.  По думите на именития наш композитор и пианист, италианският му колега и неговият син Андреа спазват всички мерки за физическа изолация.

За проф. Виктор Чучков миговете на вдъхновение в епохата на пандемия стават все повече, а изкуството помага за преодоляването на тези трудни времена. „Това е едно преосмисляне на ценностите. Липсата на сцена, на досега с публиката, няма да може да бъде компенсирана само със споделяне на отчуждени мисли на хора, които се занимават с изкуство. Ние сме едни посланици на сцената към публиката, чиито сърца да засегнем чрез това, което е казал даден велик композитор. При нас, пианистите, всичко минава през сърцето ни. Винаги съм казвал, че от върха на пръста на пианиста зависи как ще отиде звука при слушателя, дали ще го докосне. След изпълнение, винаги е удоволствие да видиш развълнуван слушателя”, отбелязва той.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с проф. Виктор Чучков, в което ще чуете повече и за създаването на музиката към филма “18% сиво” по едноименния роман на Захари Карабашлиев, и за колекцията на композитора с 1111 минути авторска музика, ще откриете в звуковите файлове под снимката вляво.