Валерий Гергиев: „Ще помагаме на артистите от Мариинския театър“

Руският маестро

Всички артисти на Мариинския театър, включително и тези, с които институцията си сътрудничи на договорна основа, ще получат подкрепа. Това увери диригентът Валерий Гергиев, директорът на Мариинския театър в Санкт Петербург, в разговор с певеца Юсиф Ейвазов, излъчен директно в социалната мрежа Instagram. Сега, когато концертите и спектаклите са спрени, заради пандемията от коронавирус, „този период носи риск за огромен брой артисти“, каза още той. Не всички от тях веднага се обезкуражават, но хората, които са пряко зависими от количеството на договорите си, търпят „тежък удар“, отбеляза Гергиев. Според него, Мариинският театър отдавна се подготвя за подобен проблем и е взел решението да подкрепи всички, които работят в театъра. „Ще помагаме на артистите, които разчитат на тази работа. Ще дойде време, когато всичко ще се нормализира и тогава те ще знаят, че в Мариинския театър не са гледали на тях като на непознати – а това за мен е много важно“, подчерта специално Гергиев. Цитиран от руския вестник „Культура“ и от радио „Орфей“, той е споделил още, че не е дирижирал от 10 март 2020г. насам, а тези дни обмисля внимателно репертоара за близките 2 – 3 години. Така например, на сцената на театъра може да се появи операта „Пепеляшка“ от Росини, защото, както коментира диригентът,„сега ми се иска нещо много по-освобождаващо от тягостните мисли, нещо по-свежо“.

В сряда, на 22 април, тенорът Юсиф Ейвазов, съпругът на звездата Анна Нетребко, даде старт на нов проект, озаглавен „Разговор с интересни хора“. Заедно с концертната агенция „Berin Iglesias Art“ той разработва идеята за поредица от онлайн срещи на живо с известни артисти и музиканти в Instagram. И един от първите му гости бе именно диригентът Валерий Гергиев, поканен да гостува със знаменития цигулар Максим Венгеров. „Ще бъде невероятно трудно да излезем на сцената и да пеем цяла опера от началото до края, защото вече се застояхме, като спортистите и подобно на състезателни коне, които не са били пускани дълго, а после изведнъж трябва да пробягат 20 км.“ – каза Ейвазов в първото издание на новия си проект и допълни, че завръщането към оперните спектакли за певците „ще бъде безумно тежко, тъй като тялото, мускулите забравят навиците си. И много артисти, мои колеги, са силно обезпокоени точно от това“.

Онлайн разговорите ще бъдат излъчвани два пъти в седмицата – в сряда и събота, а занапред има планове за срещи с Пласидо Доминго, Денис Мацуев, Екатерина Семенчук и др. За Ейвазов ще бъдат важни не само срещите с класическите музиканти, но и с личности от шоу бизнеса, актьори от киното, продуценти и др. „Ще бъде интересно“, обещава водещият, когото можем да гледаме заедно с неговите гости в канала му в Инстаграм – yusif_eyvazov_official.