Антонио Папано се отказва от заплатата си

В дните на наложената карантина

Сър Антонио Папано се отказа от заплатата си като музикален директор на Академията „Санта Чечилия“ в Рим, за времето на критичния период, в който сега се намира Италия. В дните на наложената карантина, заради мерките срещу пандемията от COVID-19, оркестърът на институцията е разпуснат и съобщението дойде от президента на академията Микеле Дал'Онгаро, чието възнаграждение ще бъде с 30% по-малко. При оркестрантите заплатите също ще бъдат частично намалени, а сега се обсъждат и условията за тяхното бъдещо заплащане. „Папано няма да приеме и стотинка, докато те /оркестрантите/ са освободени от длъжност“, подчертава известният британски журналист Норман Лебрехт, а италианската агенция ANSA в съобщение от 17 април 2020г. цитира думите на Дал'Онгаро, който казва: „Това е важен сигнал в един сложен момент, когато всеки трябва да направи жертви“.

По-рано през април 60-годишният Антонио Папано, който се намира в Лондон, където по принцип е другото му работно място – като музикален директор на Кралската опера, сподели пред вестник Corriere della Sera: „Гледам телевизионни сериали, чета Кундера и се смея на много от хумористичните видеоклипове, които получавам в WhatsApp!“За него предизвикателството сега не е толкова в това да останеш у дома, колкото в промяната на ежедневния ритъм. „Спирането изведнъж е много странно! Не искам да изричам лъжи – не е лесно. От една страна, принудителната почивка е добра за мен, но от друга, това е трагедия…“ Той признава, че усеща осезаемо липсата на колегите си от „Санта Чечилия“: „Много ми липсва този контакт и не знам кога отново ще видя моите музиканти и хористи. Има голяма несигурност…“

А докато продължава този несигурен за всички музиканти период, в интернет платформата IDAGIO могат да бъдат открити изпълнения на Хора и Оркестъра на старата италианска институция, с която Антонио Папано започна да работи от 2005г. Там самият той често разказва за творбите, които изграждат личната му връзка с оркестъра – и още днес следобед /на 23 април/ Папано ще говори върху „Римски пинии“ на Оторино Респиги в среща на живо /от 18ч. българско време/.