„Неочаквана ваканция“ за Албена Данаилова, концертмайсторът на Виенската филхармония

В навечерието на Великден

Концертмайсторът на Виенската филхармония, именитата наша цигуларка Албена Данаилова прекарва времето на извънредното положение в дома си във Виена с двете си деца и съпруга си, с когото делят едини същи пост във водещия оркестър на австрийската столица. До края на юни всички концерти и спектакли в Австрия са отменени като мярка за ограничаване разпространението на корона вируса Covid – 19. „Сега имаме повече време за децата, което е добре и за тях, и за нас“, сподели тя в интервю за Класик ФМ радио. „Момчетата учудващо добре се справят в настоящата обстановка на стоене вкъщи и не са се оплакали нито веднъж, явно много им е липсвало повече време, прекарано с нас.“

Последният концерт, който води от първия пулт, е бил по време на турне на оркестъра в Германия. Налага се да го прекъснат в самия му край без да успеят да изсвирят всички планирани концерти в Мюнхен и в Баден-Баден. Пета симфония на Бетовен, под диригентството на Андрис Нелсънс, това е последното произведение, което изсвирват пред публика преди неочакваната ваканция.

Миналата седмица, на 10 април, Албена Данаилова трябваше на свири у нас със СО на БНР. „Този концерт не се отменя напълно, измества се за по-късен етап, но като се има предвид, че следващия ми сезон е напълно ангажиран, ще трябва да мислим за две или три години напред“. Добрата новина е, че на 2 декември 2020 цигуларката има планиран концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио в рамките на програма „Култура“ на Столичната община.