Български виолончелист с първи онлайн концерт-среща

Български виолончелист с първи онлайн концерт-среща

Тази вечер

„Отдавна исках да направя нещо такова. Когато свиря на сцената, всеки от тях директно се свързва с мен. Какво по-интересно от това, което става в момента? Всеки ще бъде вкъщи и няма да бъде подкрепен от масовата емоция в залата, а аз ще трябва да убедя всеки поотделно в това, което мисля”. Това сподели изтъкнатият български виолончелист проф. Венцеслав Николов в ефира на Класик ФМ радио. Тази вечер, 14.04.2020 г., от 19:30ч. от сцената на Сити Марк Арт Център той ще очарова сетивата на почитателите на класически звук чрез първия онлайн концерт-среща в неговата кариера. „Има доста разсейващи моменти в залата, а сега можем да опитаме вкъщи и да се съсредоточим. Спомням си за един от големите руски композитори- Мясковски, който е слушал концерти по радиото през последните години от живота си. Той е казвал да не го безпокоят и се е затварял в една крайна стая в жилището, пускал е радиото и е слушал концерта. Това желая да се случи във вторник”, допълни Николов.

Музикалното му пътешествие ще включва произведения от Й.С. Бах /Буре в до мажор, Сарабанда в ре минор/, М.Регер /Ларго и Гавот/, С. Прокофиев/Марш/, Ж. Ибер /Гирларзана/, С. Цинцадзе /Чонгури/, Б. Бритън /Ламенто, Серенада и Марш/, Р. Тахел - /Сарабанда и Фламенко/, Р. Бальозов - База и надстройка /експериментален дует със запис от преди 35 години!/,  два американски спиричуъла, две японски песни /„Сакура” и Будистка песен/. Програмата съдържа и български фолклор, който описва като „една родопска песен в софийския регион, едно хоро, което звучи по съвършено различен начин в двата района на България”. По думите на Венцеслав Николов, „понеже всички сме затворени вкъщи в момента, искам да се разходим из света през времето. Ще свиря Бах с виолончелото ми Matteo Goffriller (Венеция) от 1726г. със старинен лък, който не се употребява в момента, а после и с нов лък”.

Онлайн излъчването ще бъде напълно безплатно, а закупуването на виртуален билет не е задължително условие, но ще бъде своеобразна подкрепа към труда и усилията на всички, ангажирани в реализирането на концерта. „Добре е обществото и държавата да подкрепят изкуството. В този конкретен случай сега, държавата трябва да подкрепи не само множеството малки магазинчета и предприятия, на които се държи икономиката, но трябва да подкрепи и музикантите по някакъв начин и то тези, които са на свободна професия. Всички ние имаме нужда от изкуство. Не го съзнаваме, защото често пъти го получаваме безплатно и то някак си идва при нас. То трябва да бъде подкрепено и хората трябва да си дават сметка за това”, коментира Николов. Освен виолончелист и диригент, той е професор по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ - София, педагог, писател- белетрист, ерудит. Репертоарът му обхваща повече от 400 творби - от виолончелови концерти до виртуозни миниатюри. Създател е на Лятната академия на остров Фьор в Северно море, води курсове и семинари в Баден-Баден, в Швейцария, Италия, САЩ (Мичиган и Флорида), както и майсторски класове в България. Според него, особено в настоящото извънредно положение, „музиката помага наистина. Когато слушам концерт или свиря сега, забравям за цялата тази ситуация. Като гледаш новините, можеш да се гръмнеш направо, но като чуеш един концерт, изведнъж ти става добре”. 

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с проф. Венцеслав Николов ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.