Максим Ешкенази преподава онлайн, слуша симфониите на Шостакович и прави защитни маски в Лос Анжелис

и прави защитни маски в Лос Анжелис

„Почти всеки ден ми е един и същ и в същото време съм учудващо зает“, това сподели диригентът Максим Ешкенази в интервю по Messenger за „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“. „Разговарям за бъдещи проекти, прослушвам с партитури всички симфонии на Шостакович и Малер, занимавам се и с хобитата си. В момента правя предпазни маски на 3D принтера си вкъщи, дори ги пробвах вече. Приличам с тях малко на Дарт Вейдър, но работят добре“.

Максим Ешкенази  е преподавател по дирижиране и ръководител на оркестрите в Colburn School в Лос Анжелис, САЩ. За времето на епидемията от Covid – 19 обучението на студентите се осъществява онлайн. „Много трудно е преподаването на дирижиране, заради закъснението на интернет връзката. Оркестрите за сега сме ги спрели  изцяло. В Колбърн има три оркестъра с над 150 студенти. Надявам се един ден да запишем нещо заедно, всеки от своята къща, както вече редица музикални състави направиха. Трудно е, обаче, да се направи пофесионално. Музиката е  изкуство, в което е необходимо изпълнителите да са заедно, в една зала, да се чувстваме, не само да се виждаме. Най-много ми липсва взаимодействието с музикантите – да сме заедно на сцената, да усещам публиката, да създаваме музика.“

Последните му концерти преди пандемията са били с Пасифик Симфони и Симфониета – Колбърн. Миналата седмица Максим трябваше да бъде в България за двата концерта „Кино и Класика“ от „Европейски музикален фестивал“. „Прекрасната новина е, че октомври отново ще бъдем заедно“.

Кои книги чете Маским в момента и кои филми гледа по време на епидемията можете да научите от звуковия файл вляво.