Будапещенският фестивален оркестър посреща Великден с добри новини!

Великден с добри новини!

Споразумение между унгарското правителството и общинските власти на Будапеща осигурява бъдещето на прославения Будапещенски фестивален оркестър. Споразумението дава възможност за субсидиране на театралните институции в унгарската столица и от него ще може да се възползва и този реномиран оркестров състав, начело на който стои маестро Иван Фишер. Така, за период от четири години, оркестърът ще може да обезпечи своите концертни програми, образователни и социални инициативи, които в последно време срещаха сериозни трудности, заради драстично намаленото финансиране, обявено през ноември 2019г. Ето и по-конкретните параметри на новата финансова подкрепа: през настоящата 2020г. съставът ще получи 1650 милиона форинта от унгарската държава и също 240 милиона от общината на Будапеща, а от следващата 2021г. – държавната помощ ще се увеличи на 2000 милиона форинта. „Аз съм много щастлив, приветствам споразумението и го намирам за задоволително, то слага край на години съкращения и несигурност и ни позволява да се концентрираме върху музиката“, заяви 69-годишният диригент Иван Фишер, цитиран на сайта на оркестъра, където на 7 април 2020г. бе оповестена добрата новина.

В последните седмици, по време на настоящата кризисна ситуация около пандемията от COVID-19, членовете на Будапещенския фестивален оркестър продължиха да музицират, макар и в по-камерен формат – ежедневно те изнасяха концерти онлайн с камерна музика в т.нар. Карантинни соарета. Не забравиха и образователната си мисия, създавайки видеоклипове, с които помагат на училищата в страната за техния дигитално ориентиран образователен процес сега. А за Великденските празници /според католическия календар/ музикантите направиха изненада, като съобщиха, че временно преустановяват този тип концерти, но пък подготвят нещо друго: на Разпети петък /10 април/ и Велика събота /11 април/ ще бъдат излъчвани записи на „Матеус пасион“ от Й.С.Бах в изпълнение на Концертгебау оркестър и диригента Иван Фишер, а на самия Великден /неделя, 12 април/ и следващите два дни – записът ще бъде на Симфония № 2 „Симфония на възкресението“ от Густав Малер, с Будапещенския фестивален оркестър и разбира се, под диригентството на Иван Фишер.

Възползвайте се и вие от тази възможност, а за да чуете избраните величествени творби, последвайте оркестъра в неговия уебсайт: https://bfz.hu/en/media/quarantine-soirees/ и фейсбук профил: https://www.facebook.com/bfo.en/ !