Български класически музиканти подаряват „Една таблетка музика“ на медиците в битката с COVID-19

Български класически музиканти подаряват „Една таблетка музика“ на медиците в битката с COVID-19

таблетка музика“ на медиците ни

Навръх Празника на медицинските работници /7 април/ благотворителният проект „Една таблетка музика“ обедини български музиканти от различни точки на света, за да изразят подкрепата си към българските медици в битката с новия коронавирус. Инициативата под надслов „И ние сме с вас” бе подета от цигуларката Цветина Панайотова и контрабасиста, композитор и диригент Васил Хаджигрудев. Двамата събраха във фейсбук профила на фондация „Да бъде“ многобройните пожелания и музикалните изпълнения на талантливи наши класически музиканти, сред които цигуларките Кремена Николова и Яна Дешкова, виолистът Борис Тонков, пианистката Надежда Цанова, клавирното дуо Антония Йорданова- Иван Кюркчиев и др.

„Една таблетка музика“ е своеобразен жест на внимание и психологическа подкрепа към медици и пациенти с високи нива на стрес, както и към музиканти, изгубили сцената като свое обичайно работно място по време на пандемията с COVID-19. Идеята възниква „в този момент, когато има много музиканти вкъщи, свикнали да творят на сцена, и хора, които са лишени от това удоволствие”, сподели Цветина Панайотова в ефира на Класик ФМ радио. „Надяваме се и медиците да са здрави, да са добре, да чувстват нашата емоционална подкрепа, дори когато не можем да бъдем заедно в концертната зала”, допълни тя. Всеки медицински работник може да слуша и гледа по всяко време изпратените записи. „Това не е подходящ момент да поставим точен час, в който медикът, когото поздравяваме, да застане пред екрана”, подчертава цигуларката. По думите й, деца от НМУ „Л.Пипков” в София също са изявили желание за участие, поради което ще бъде създадено отделно пространство за тях. „За обучението им е важно да имат редовен достъп до сцена и публика. Щом няма събирания в концертна зала, те губят своите училищни продукции и своите концерти. Това е техният контакт с живата публика”, коментира Панайотова. Повече от 5 години тя работи като клиничен музикотерапевт в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“. Възпитаничката на проф. Ангел Станков /НМА „Панчо Владигеров” - София/ и проф. Ифра Нийман /Гилдхол скул - Лондон/ счита, че броят на специалистите с медицински профил по музикотерапия са малко. „В момента няма достатъчно поле за практика. Няма твърд регламент в регистъра на професиите, както и за психотерапията – кой може или не може да практикува, какво трябва да умее, на какви изисквания да отговаря и как да бъде санкцониран при нарушение на определени правила”.

В тези смутни времена Цветина Панайотова поддържа високия си дух с много работа. И съветва: „Всеки да потърси за себе си възможно най-приятния начин да си остане вкъщи, така че да зарадва душата си да не се чувства лишен от призива да си стоим у дома. Това би спасило много медици от много ожесточена борба”. А към медицинските работници отправя призив: „Да бъдат здрави, да се съхраняват емоционално, да имат достатъчно сили за тази борба, да вярват, че след тази трудност всеки от тях ще бъде по-силен и по-удовлетворен. Голяма част от медиците също живеят под карантина заедно с пациентите. Надяваме се нашите жестове да достигат до тях по някакъв начин и поне малко да ги подкрепят емоционално".

Цялото интервю на Георги Митов- Геми с цигуларката и клиничен музикотерапевт Цветина Панайотова ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.