Карнеги хол затваря врати до есента на 2020г.

Заради новия коронавирус

„През последните дни безпрецедентни събития рязко промениха нашия свят“.Това са думи на изпълнителния и творчески директор на Карнеги хол Клайв Гилинсън, с които той се обърна към всички, които милеят за съдбата на историческата концертна зала. Очаквайки решението на ръководството на институцията в Ню Йорк – градът, където настъплението на епидемията от новия коронавирус в САЩ е най-драстично, той допълва: „И преди да се заемем с каквото да било, ние сме категорични, че първостепенната ни отговорност трябва да бъде фокусирана върху безопасността и здравето на нашата публика, на артистите, персонала, студентите, преподавателите, амбициозните професионални музиканти и като цяло - към лидерите на общността. Духът на тази общност е в самите стени на нашата легендарна сграда и се простира навсякъде из Ню Йорк сити, през Съединените щати и по целия свят“. Посланието на Клайв Гилинсън продължава и с надежда, че все пак почитателите на тази прочута концертна площадка, чийто живот започва още от 1891г., ще могат да останат свързани с нейния живот, макар и по различен начин. „Докато всички ние сме в очакване с нетърпение отново да бъдем свързани помежду си и да се радваме на живата музика възможно най-скоро, искам да споделя с вас няколко начина, по които в момента вие бихте могли да се наслаждавате на музиката и да получите достъп до нашите възможности за това – и бъдете сигурни, че това е само началото!“, казва той. Карнеги хол уверява, че тъкмо сега ще продължи да доставя на хората онова, което я прави толкова значима в света на класиката, защото остава отдадена на своята основна мисия и ценности, а именно – да осигурява на публиката си „храна за емоциите, красота, вдъхновение, стимул и облекчение, които само музиката може да ни даде във времена на принудително затваряне“.

Първоначалните планове бяха залата да остане затворена от 13 март до 10 май 2020г., но по обясними причини, това няма да се случи, въпреки огромните финансови щети, подобно на всеки един културен институт сега. По данни на изданието Musical America, предвижданите загуби за Карнеги хол възлизат на 9 милиона долара, при годишен бюджет от 104 милиона.

И все пак, ето някои от алтернативите, които Карнеги хол предлага на своята общност, за да не бъде напълно изгубена връзката с нея: възможност за включване в дискусии, чиято трибуна сега щедро предоставят социалните медии; абонамент за концертния сезон 2020–2021, който трябва да започне през октомври, но пък отсега може да бъде подробно разгледан онлайн; призив за навременна помощ чрез дарения, защото „всяко дарение от какъвто и да било размер в този невероятно труден момент е толкова важно за оцеляването и бъдещото здраве на тази уникална институция…“ Но, едно от най-важните неща в спасителния план, е да не се прекъсва процеса на слушане на музика, затова и от Карнеги хол предлагат на публиката си да се насочи към общественото радио WQXR, единствената радиостанция за класическа музика в Ню Йорк. Партньорството между двете институции е скрепено с продължаващата близо 10 години дигиталната поредица Carnegie Hall Live series with WQXR, чрез живи ефирни предавания и в интернет на адрес wqxr.org. Затова сега от Карнеги хол призовават:„Независимо дали работите повече у дома, на фона на подходящия за вас саундтрак или се нуждаете от почивка от новинарския поток, настройте се на вълна слушане – с нашата Серия жива музика по радио WQXR!“