700 деца изпълняват „Nessun Dorma“ в най-големия виртуален хор

700 деца изпълняват „Nessun Dorma“ в най-големия виртуален хор

хор

700 деца от Италия и много други страни пеят в най-многобройния виртуален хор, който можем да си представим! Всички те заедно изпълняват прочутата ария на принц Калаф „Nessun Dorma“ /Никой не спи/ из операта „Турандот“ на Пучини, превръщайки я в грандиозно послание за надежда и солидарност, съобщава агенция ANSA.

Младите хористи са от различни националности и са акомпанирани от Оркестър Europa InCanto, ръководени от своя диригент Джермано Нери. Идеята идва от Музикалната асоциация Europa InCanto, чийто инициативи доближават учениците от обикновените училища до изкуството на театъра във всичките му форми– музика, танц, пеене. Сега, когато страната се намира в извънредно тежка ситуация, заради пандемията от COVID-19, асоциацията е поканила деца от Италия и цяла Европа да изпеят и запишат, всеки от дома си, тази известна оперна ария. И резултатът е впечатляващ – пристигнали са 700 видеоклипа от целия континент! Сглобената картина на тяхното виртуално изпълнение е наистина внушителна и дори провокира италианския министър на културата Дарио Франческини да изрази радостта си в Twitter, наричайки малките певци „по-доброто и по-силно поколение от нашето, което ще излезе от това ужасно изпитание!“

За певците от Europa InCanto това не е първата среща с музиката на Пучини – през лятото на миналата 2019г. те представиха детска версия на „Турандот“ в театрите на седем региона на Италия, внасяйки силна емоция чрез своята неподправена интерпретация. Всичко това е част от проект, който насърчава оперното изкуство в училищата, а преди „Турандот“ бяха представяни още „Пепеляшка“ на Росини, „Вълшебната флейта“ на Моцарт и „Аида“ на Верди.

Вижте малките хористи ТУК